Poznaj sprawdzony przepis na gołąbki oszczędnej gospodyni. Przetrwał on pokolenia i nadal cieszy się powodzeniem, ale głównie wśród naszych babć i dziadków. Stare książki kucharskie to prawdziwa kopalnia receptur, które w obecnych czasach miałyby ogromne szanse, by znów zabłysnąć. Kapuściany przysmak skrywa farsz z kaszy, grzybów i innych dodatków. Brzmi skromnie, ale smak jest bogaty i różnorodny. Z pewnością go polubisz. Zapoznaj się z przepisem pochodzącym z 1941 roku na gołąbki oszczędnej gospodyni.
Gołąbki dla każdego – zrób na obiad, a nie pożałujesz
Do tych gołąbków używa się świeżej główki kapusty, kaszy jaglanej, suszonych grzybów, cebuli, przypraw i wędzonki. Z tej ostatniej możesz zrezygnować, jeśli wolisz wersję wegetariańską. Wtedy też podziękuj zasmażce, która składa się z mąki i smalcu. Przyrządzając potrawę w wersji „na bogato”, masz pewność, że będzie ona smakować dokładnie tak, jak książka pisze. Sprawdź dokładny przepis.
Przepis na gołąbki oszczędnej gospodyni
Lista składników:
150 g kaszy jaglanej,
5 suszonych grzybów,
spora cebula,
pieprz i sól,
40 g wędzonki (opcjonalnie),
1,5 kg świeżej kapusty.
Na zasmażkę:
20 g smalcu,
30 g mąki pszennej.
Wykonanie:
Z kapusty usuwamy głąb i sparzamy ją wrzącą wodą, a potem zanurzamy w gorącej wodzie. Po 15 minutach wyjmujemy warzywo i odrywamy z niego liście.
Gotujemy kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie na sypko. W drugim naczyniu gotujemy suszone grzyby – potem je drobno kroimy.
Kroimy cebulę i przesmażamy na patelni wraz z posiekaną wędzonką.
W jednym naczyniu umieszczamy miękką kaszę, mieszankę z patelni, a także grzyby, doprawiamy pieprzem i solą. Farsz nakładamy w liście kapusty i składamy gołąbki. Przenosimy je do garnka, zalewamy wodą, w której gotowały się grzyby. Garnek przykrywamy i dusimy potrawę przez 20 minut.
Gdy liście zmiękną, rozgrzewamy na patelni smalec z mąką i powstałą zasmażką polewamy zawiniątka. Gotujemy wszystko przez ok. 4-5 minut.
Jak uniknąć gorzkiej kaszy jaglanej?
Niepożądany smak kasza utraci, gdy sparzysz ją wrzącą wodą przed obróbką cieplną. Najlepiej zrób to 2-krotnie.