Gołąbki w chrupiącej panierce
YouTube Screen | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Gołąbki w chrupiącej panierce smakują rewelacyjnie. W tej wersji zaskoczą każdego smakosza, a zwłaszcza tych najmłodszych. Z sosem pomidorowym to połączenie idealne. Poznaj przepis.

Jeśli lubisz urozmaicać klasyczne dania to ten przepis jest dla ciebie. Gołąbki w panierce są chrupiące i soczyste w środku. Przepis jest prosty, warto go wypróbować.

Gołąbki w chrupiącej panierce – pyszna wersja, której warto wypróbować

Składniki:

» 1 średnia młoda kapusta
» 500 g mięsa mielonego
» 250 g ryżu basmati
» 2 cebule
» 350 g pieczarek
» 2 ząbki czosnku
» 2 kostki rosołowe
» 3 jajka
» bułka tarta
» sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę sparz i oddziel liście, a ryż ugotuj w osolonej wodzie. Do miski dodaj mięso, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek.

Cebulkę i pieczarki posiekaj, a potem podsmaż na patelni i dopraw lekko pieprzem i solą. Całość dodaj do mięsa razem z ugotowanym wcześniej ryżem. Całość dokładnie wymieszaj. Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj gołąbki, następnie układaj je w garnku wyłożonym liśćmi kapusty.

Zalej gołąbki wodą, dodaj kostki rosołowe, a potem gotuj do miękkości. Gdy gołąbki będą miękkie, pozwól im lekko ostygnąć.

Do miseczki wbij jajka, rozmieszaj je dokładnie, a następnie wysyp bułkę tartą na talerz. Panieruj gołąbki kolejno w jajku i bułce oraz smaż na patelni do zarumienienia z niewielką ilością tłuszczu.

I gotowe, najlepiej smakują podane z sosem pomidorowym. Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę