Golonka po bawarsku Magdy Gessler z chrupiącą skórką i miękkim mięsem

Magda Gessler i golonka
fot. Facebook / Magda Gessler / screen Youtube / Always Yummy!

Golonka to sycące danie, które ma swoich zwolenników. Wielu panów lubi ją spożywać w towarzystwie piwa. I tu także mamy dla nich świetną nowinę. Poniżej znajduje się wspaniały przepis Magdy Gessler na golonkę po bawarsku. Gwiazda namacza mięso w mieszance przypraw i ciemnego piwa.

REKLAMA

Najpyszniejsza golonka odznacza się chrupiącą skórką i miękkim mięsem. Taki rezultat otrzymamy, po pierwsze gotując golonkę, a po drugie rumieniąc ją w piecu. Przed włożeniem mięsa do piekarnika warto posmarować je zaprawą. Sprawdźcie, z jakich produktów robi zaprawę Magda Gessler.

Przepis Magdy Gessler na golonkę po bawarsku

Składniki:
2 golonki tylne
1 por
1 pietruszka
2 listki laurowe
1 cebula
1 marchewka
kawałek korzenia selera
sól
po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu

REKLAMA

na zaprawę:
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki mielonego kminku
1 szklanka ciemnego piwa
pół łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Wykonanie:
Golonki oczyszczamy i płuczemy. Przekładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy. Usuwamy szumowinę, wrzucamy ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Golonkę gotujemy na średnim gazie przez 60 minut. Do wywaru dorzucamy umyte warzywa i całość przyprawiamy solą.

REKLAMA

Wszystko gotujemy kolejną godzinę na średnim płomieniu. Później mięso wyjmujemy z wywaru i studzimy. W naczyniu mieszamy piwo z kminkiem, majerankiem, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, pieprzem i papryką. Do zaprawy wkładamy golonki, mieszamy i odstawiamy na godzinę.

Golonki umieszczamy w brytfannie, polewamy resztą marynaty. Pieczemy w piecu nagrzanym do 200°C przez ok. 60 minut, co pewien czas polewamy marynatą z dna naczynia.

Udostępnij: