REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaGorzkie kurki - co zrobić? Zastosuj ten prosty i skuteczny trik

Gorzkie kurki – co zrobić? Zastosuj ten prosty i skuteczny trik

Gorzkie kurki
fot. Pixabay

Gorzkie kurki to zmora wielu grzybiarzy i nie tylko. To grzyby, które wymagają delikatnego oporządzenia, dlatego musisz poznać genialny trik, który zapobiegnie i sprawi, że kurki nie będą gorzkie. 

REKLAMA

Kurki są jednymi z najbardziej popularnych i lubianych grzybów. Świetnie smakują dodane do sosu i wielu innych dań. Są niezwykle delikatne, podkreślają smak, ale trzeba bardzo uważać przy ich przyrządzaniu. Łatwo można zepsuć ten aksamitny smak, a w efekcie mają nieprzyjemny, gorzki posmak. Jest jednak na to genialny sposób. Sprawdź i zastosuj ten trik.

Gorzkie kurki – co zrobić? Trik, który musi poznać każdy

Gorzkie kurki

Gorycz, którą czujemy jedząc kurki jest skutkiem ich zbyt długiego przechowywania. Najczęściej ten problem dotyczy mrożonych grzybów.  Trzeba pamiętać, że mrożone kurki najdłużej powinno się przechowywać do 3 miesięcy. Jest jednak sposób na to, by zapobiec gorzkiemu posmakowi.

Wystarczy, że przed zamrożeniem zblanszujesz grzyby w gorącej wodzie. Obróbka cieplna jest najlepszym i najbardziej skutecznym sposobem, by temu zapobiec. Aby kurki zachowały swoją konsystencję, dodaj do wody odrobinę cukru i soli. Pamiętaj, aby szczelnie zapakować je przed włożeniem do zamrażarki.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA