Gorzkie kurki – jak je uratować? Sposób mojego dziadka jest niezastąpiony

Gorzkie kurki
fot. Pixabay

Gorzkie kurki – jak je uratować? Jak czyścić kurki, by nie były gorzkie? To pytanie pojawia się dość często, gdy chcemy je wykorzystać do smażenia.

REKLAMA

Grzyby kurki są pysznym dodatkiem do wielu dań i mogą być wykorzystywane w różnych potrawach. Smakują przepysznie jeśli ich  przygotowanie jest prawidłowe. Często wychodzą niektórym gorzkie i niestety trzeba przyznać, że posmak goryczy psuje całe danie. Poznaj sposób mojego dziadka, jest niezawodny, bo zawsze działa, a kurki wychodzą obłędne i chrupkie.

Gorzkie kurki – co powoduje gorycz i jak się jej pozbyć?

Mrożenie kurek i ich odmrażanie najczęściej powoduje pojawienie się charakterystycznej goryczy. Jeśli chodzi o świeżo zebrane kurki, to często jest to powód nieprawidłowej obróbki termicznej, np. smażenie zbyt długo na mocnym ogniu z dodatkiem oleju.

REKLAMA

Przed smażeniem usuń delikatną szczoteczką zabrudzenia – piach itp. Po wstępnym czyszczeniu najlepiej jest wymoczyć grzyby w zimnej, lekko osolonej i posłodzonej wodzie z dodatkiem odrobiny mleka przez godzinę. Potem wystarczy je odcedzić i odstawić do wyschnięcia. Dopiero wtedy możemy wrzucić je na suchą patelnię i podsmażyć, a kiedy puszczą wodę, dodaj troszkę masła klarowanego.

Warto przeczytać: Kremowa i pyszna jajecznica z kurkami. Poznaj przepis

REKLAMA

Ile czasu smażyć kurki? Odpowiadamy

Gorzkie kurki
fot. Pixabay

Smażenie kurek jest krótkie i należy trzymać się ustalonego czasu. Jest to 5-10 minut, w zależności od ilości i wielkości kurek.

Podziel się: