REKLAMA
ShareInfo.plPoradyGotujesz ryż w ten sposób? Popełniasz duży błąd

Gotujesz ryż w ten sposób? Popełniasz duży błąd

Gotujesz ryż w ten sposób
YouTube screen | Błażej Woźniak

Gotujesz ryż w ten sposób? Jeśli tak, to popełniasz błąd tak jak większość osób. Sprawdź, jak powinniśmy gotować ryż, by był smaczniejszy i zdrowszy. 

REKLAMA

Ryż towarzyszy nam prawie każdego dnia. Dodajemy go do wielu różnych dań jako dodatek zamiast ziemniaków, ale robimy też pyszne dania na jego bazie, np. risotto. Wiele osób gotuje go nieprawidłowo przez co pogarsza się jego smak i zapach. Jak powinno się to robić poprawnie i zdrowo? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Gotujesz ryż w ten sposób? Ten błąd popełnia większość osób

Gotujesz ryż w ten sposób
pxhere

Jeśli gotujesz ryż w torebce to popełniasz spory błąd. Okazuje się, że powinno robić się to bez torebki – ryż wrzucamy bezpośrednio do wrzącej wody. Dlaczego uważa się to za błąd? Ponieważ ryż zawiera w sobie arsen – arszenik, który nie jest korzystny dla naszego zdrowia. Znajduje się on nie tylko w ziarenkach, ale także w produktach, które powstają na bazie ryżu, np. wafle ryżowe, otręby ryżowe. Najwięcej jest go w ryżu brązowym – aż 80%.

Istotne jest to, by zwracać uwagę podczas zakupów na pochodzenie ryżu. Biały ryż basmati, który jest uprawiany w Indiach, Kalifornii, Pakistanie – zawiera mniej arszeniku niż brązowy ryż z innych obszarów. Dlatego niezwykle ważne jest płukanie ryżu na sitku i gotowanie go bez torebki i w dużej ilości wody – 6 szklanek na 1 szklankę ryżu. Po ugotowaniu także należy go przepłukać i dopiero wtedy posolić. Dzięki temu można zmniejszyć zawartość arszeniku o 30%.

REKLAMA

Warto o tym wiedzieć, ponieważ wiele osób spożywa ryż każdego dnia. Świadomość tego pozwoli każdemu lepiej zadbać o zdrowsze żywienie.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA