Gotujesz ryż w ten sposób? Jeśli tak, to popełniasz błąd tak jak większość osób. Sprawdź, jak powinniśmy gotować ryż, by był smaczniejszy i zdrowszy.
Ryż towarzyszy nam prawie każdego dnia. Dodajemy go do wielu różnych dań jako dodatek zamiast ziemniaków, ale robimy też pyszne dania na jego bazie, np. risotto. Wiele osób gotuje go nieprawidłowo przez co pogarsza się jego smak i zapach. Jak powinno się to robić poprawnie i zdrowo? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Gotujesz ryż w ten sposób? Ten błąd popełnia większość osób
Jeśli gotujesz ryż w torebce to popełniasz spory błąd. Okazuje się, że powinno robić się to bez torebki – ryż wrzucamy bezpośrednio do wrzącej wody. Dlaczego uważa się to za błąd? Ponieważ ryż zawiera w sobie arsen – arszenik, który nie jest korzystny dla naszego zdrowia. Znajduje się on nie tylko w ziarenkach, ale także w produktach, które powstają na bazie ryżu, np. wafle ryżowe, otręby ryżowe. Najwięcej jest go w ryżu brązowym – aż 80%.
Istotne jest to, by zwracać uwagę podczas zakupów na pochodzenie ryżu. Biały ryż basmati, który jest uprawiany w Indiach, Kalifornii, Pakistanie – zawiera mniej arszeniku niż brązowy ryż z innych obszarów. Dlatego niezwykle ważne jest płukanie ryżu na sitku i gotowanie go bez torebki i w dużej ilości wody – 6 szklanek na 1 szklankę ryżu. Po ugotowaniu także należy go przepłukać i dopiero wtedy posolić. Dzięki temu można zmniejszyć zawartość arszeniku o 30%.
Warto o tym wiedzieć, ponieważ wiele osób spożywa ryż każdego dnia. Świadomość tego pozwoli każdemu lepiej zadbać o zdrowsze żywienie.