Grzaniec przynosi nieprawdopodobne korzyści. Poznaj przepis

grzaniec

REKLAMA

Niezwykły napój przyrządzony z wina pijano już w czasach średniowiecza. Jego intensywny aromat i rozgrzewające działanie nęcą nas w chłodne wieczory. Grzaniec to znakomity napój na przeziębienie. Sprawdź, jak go przyrządzić!

Grzaniec – zacznij od wyboru najlepszego wina

Grzaniec jest napojem niebywale aromatycznym, podgrzewanym napojem na bazie wina, do którego dodaje się głównie przyprawy korzenne, a także owoce i sok. Jeśli chcesz zrobić pyszny grzaniec, to na początku zaopatrz się w odpowiednie wino. Do grzańca polecane jest wino czerwone wytrawne albo półsłodkie. Ale zamiast wina możesz wykorzystać również inny alkohol: wódkę, brandy, piwo, rum lub koniak. Grzane piwo przygotowuje się prawie identyczne jak grzane wino, także dodając miód, pomarańczę i wiele przypraw korzennych.

REKLAMA

Niekwestionowanym atutem grzańca na bazie wina bądź piwa są jego właściwości zdrowotne. Okazuje się, że ten domowy napój jest doskonały na przeziębienie. Ma działanie rozgrzewające, przez co pomaga szybciej wypocić chorobę. Poza tym wpływa zbawiennie na nerwy i łagodzi ból gardła. Oddziałuje nie tylko na zdrowie, lecz także na nastrój. W tym przepisie użyjemy pomarańczy, ale można zastąpić ją mandarynką lub cytryną.

Składniki:
2-3 łyżki cukru bądź miodu
1 butelka czerwonego wina
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
5 goździków
pół łyżeczki mielonego imbiru (lub 2 cm świeżego)
pół łyżeczki przyprawy do piernika
1 pomarańcza
pół łyżeczki cynamonu

REKLAMA

Wykonanie:
Do garnka wlej wino i gotuj je lekko na małym gazie. Dodaj do trunku cynamon, goździki, imbir, przyprawę do piernika i gałkę muszkatołową. Kiedy wino będzie ciepłe, posłodź je cukrem albo miodem. Mieszankę podgrzewaj na małym ogniu (pilnuj, aby się nie zagotowała). W tym czasie pomarańczę pokrój w plasterki. Ciepłe grzane wino rozlej do szklanek bądź kubków i umieść w każdym naczyniu plaster pomarańczy, natomiast drugim plasterkiem ozdób szklankę (lub kubek).

Udostępnij: