Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć przystawek. Oprócz jajek z majonezem i sałatek przydałyby się wytrawne galaretki. Wspaniałym pomysłem jest przygotowanie tychże drobiowych galaretek w kształcie jajka. Wielkanocny styl zostanie zachowany, a jednocześnie przekąska oczaruje wszystkich gości nowatorskim wyglądem i wyśmienitym smakiem. Wnętrze każdego „jajka” stanowi esencjonalny bulion, w którym ukryte są kolorowe jarzyny, mięso kurczaka i przyprawy. Nikt nie oprze się tej przekąsce. Polecamy przepis.
Galaretki robią ogromne wrażenie – nie tylko pod kątem estetycznym, ale i smakowym. Z pozoru wydają się trudne do zrobienia, ale to nieprawda. Sposób wykonania jest dziecinnie prosty, a same jajeczne galaretki powstają w szybkim tempie. Najdłużej czeka się na zastyganie przysmaku. Koniecznie zapoznaj się z tą recepturą na fenomenalną przystawkę wielkanocną. Wszyscy domownicy będę nią zachwyceni w święta.
Do przygotowania galaretek nadaje się nie tylko pierś drobiowa. Równie dobrze sprawdzi się np. szynka. Do środka mogą trafić także malutkie jajka przepiórcze. Wtedy potrawa będzie prezentować się jeszcze bardziej elegancko.
Przepis na galaretki drobiowe w kształcie jajek
Składniki:
włoszczyzna
10 wydmuszek z jajek
8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu)
300 g piersi z kurczaka
Do ozdoby:
groszek konserwowy
natka pietruszki
ugotowana marchewka
kukurydza konserwowa
Przygotowanie:
Zacznij od umycia wydmuszek z jajek, zalej je wrzącą woda, aby je wyparzyć, a potem pozostaw do wysuszenia.
Pierś drobiową zalej wodą i gotuj do czasu, aż zmięknie na niewielkim gazie razem z włoszczyzną i przyprawami. Mięso wyciągnij z bulionu i ostudź. Natomiast płyn przesącz przez gazę, dodaj do niego żelatynę i starannie zamieszaj. Litr bulionu wypełni około 10 wydmuszek. Kurczaka posiekaj i połącz z marchewką pokrojoną w kosteczkę, a także kukurydzą i groszkiem.
Z wydmuszek odetnij węższe końce (przyda ci się ostry nóż). Mieszankę mięsno-warzywną umieszczaj ostrożnie do każdej z wydmuszek. Następnie zalej bulionem i zostaw do stężenia. Na chwilę przed serwowaniem zdejmij skorupki z wydmuszek, aby pozostało tylko „czyste” jajko. Przystawka jest gotowa do podania.