
Rabarbar (rzewień) pochodzi z Azji Środkowej. W Polsce jest bardzo popularny – ma specyficzny kwaśny smak, ale mimo to chętnie używamy go w kuchni. Może być składnikiem kompotów, wypieków i deserów, których słodycz częściowo kamufluje kwaśne nuty. Jeśli masz roślinę w swoim ogrodzie, to zapewne wiesz, że jej uprawa jest łatwa. Ma nikłe potrzeby dotyczące stanowiska czy pielęgnacji. Lecz na początku nowego sezonu warto poświęcić rzewieniowi więcej uwagi. Sprawdź, jak zadbać o niego wiosną.
Jakie wymagania ma rabarbar?
Rabarbar jest rośliną wieloletnią. Preferuje żyzną i przemakalną glebę, zasobną w substancje pokarmowe. Stanowisko powinno być słoneczne lub z lekkim cieniem. Warto zabezpieczyć rzewień przed mocnym wiatrem, bo może zniszczyć liście. Kiedy sadzić roślinę? Na początku wiosny albo jesienią.
Jak dbać o rabarbar?
Najważniejsze, by go często podlewać, szczególnie jeśli panuje susza i upały. Rzewień lubi wilgotne podłoże, ale do szczęścia sama woda mu nie wystarczy. Potrzebuje witamin i minerałów, których źródłem są nawozy. Warto pomyśleć o wzbogaceniu gruntu jeszcze przed sadzeniem rośliny. Kompost czy obornik świetnie wzbogaci ziemię. Potem, w dalszej fazie wzrostu można nawozić rabarbar np. nawozami azotowymi. Tutaj dobrze sprawdzi się mocznik.
Rabarbar zbiera się wiosną. Gdy łodygi osiągną ok. 30 cm długości, można je uciąć i wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jednak nie należy zupełnie ogałacać sadzonki. Łodygi najlepiej zbierać po trochu, aby roślina mogła się zregenerować.
Czytaj też: Malina obrodzi jak nigdy. Zrób to, a owoce będą słodkie i soczyste