babka marmurkowa
fot. screen Youtube / Bibich World

Mimo że do Wielkanocy pozostało jeszcze sporo czasu, już dziś warto popracować nad świątecznym menu. Na stole wielkanocnym obok pięknego mazurka powinna znaleźć się pyszna babka. Możemy pokusić się o przygotowanie różnych wersji tego przysmaku. Babka czekoladowa, makowa, cytrynowa czy marmurkowa – wszystkie te wypieki są bardzo kuszące. Dziś postanowiliśmy przybliżyć wam tajniki przygotowania babki marmurkowej. Po upieczeniu wygląda ona ekscytująco, a to dzięki ciemnym i jasnym esom-floresom. Jak ją przyrządzić? Przepis nie jest trudny.

Upieczenie babki jest proste i szybkie. Nie musicie nawet czekać do Wielkanocy, aby jej skosztować. Taka pyszna babka marmurkowa doskonale sprawdzi się jako małe co nieco do herbaty lub kawy ze znajomymi. Ciasto jest wilgotne, więc zachowa świeżość na długo. Zapraszamy po przepis.

Babka marmurkowa – przepis

Składniki:

na jasne ciasto:
300 g miękkiego masła
370 g mąki pszennej tortowej
5 średnich jaj
250 g cukru
4 łyżki mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
4 łyżeczki proszku do pieczenia

na ciasto ciemne:
3-4 łyżki mleka
20 g ciemnego kakao
20 g cukru

Przygotowanie:
Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Przekładamy je do naczynia i ucieramy na jasny, puszysty krem przy użyciu miksera. Potem, cały czas miksując, powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy produkty się połączą, dodajemy po jednym jajku, bez przerwy miksując. Następnie do masy wlewamy stopniowo mleko i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy robotem na niskich obrotach tylko do czasu, aż rozbijemy grudki mąki. Zbyt długie miksowane sprawi, że wypiek nie będzie puszysty.

Formę do pieczenia babki najpierw smarujemy masłem, a potem oprószamy mąką. Do blaszki przelewamy 2/3 objętości całej jasnej masy i zabieramy się za przyrządzanie ciemnego ciasta. Do naczynia z resztą jasnej masy wsypujemy kakao, cukier i dolewamy mleko, miksujemy. Ciemne ciasto delikatnie wylewamy na jasną masę i robimy wzorek za pomocą patyczka. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Ciasto pieczemy przez godzinę albo do tzw. suchego patyczka. Wypiek dekorujemy cukrem pudrem lub polewą z białej czekolady.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę