Pieczarki to uniwersalne grzyby, z których można stworzyć wiele ciekawych i smacznych dań. Aby można było wydobyć z nich pełnię smaku i aromatu trzeba poddać je należytej obróbce cieplnej. Nieodpowiednie smażenie może doprowadzić do ich wysuszenia, a nawet spalenia. Ile czasu należy smażyć pieczarki?
Pieczarki są jednymi z najbardziej popularnych grzybów, które można znaleźć w sklepach przez cały rok. W porównaniu z grzybami leśnymi mają one delikatniejszy smak, a gdy zostaną poddane smażeniu, staną się bardzo aromatyczne i zyskają na smaku. Z pieczarek można przyrządzić m.in. sosy, farsze, tarty czy zupy. Grzyby doskonale komponują się z niektórymi warzywami, makaronami i mięsem.
Jeżeli masz zamiar usmażyć pieczarki i przygotować z nich zupę lub sos, to podczas smażenia przykryj patelnię, aby mogły uwolnić wodę i zmięknąć. Gdy z kolei chcesz użyć grzybów do grzanek czy zapiekanek albo chcesz je połączyć z mięsem, smaż pieczarki bez przykrywki. Wtedy będą bardziej suche, ale regularnie sprawdzaj poziom wysmażenia.
Pieczarki – jak długo je smażyć?
Pieczarki zawsze smaż na roztopionym maśle albo dobrze rozgrzanym oleju roślinnym (np. rzepakowym). Jeśli tłuszcz będzie słabo rozgrzany lub nawet zimny, zostanie wchłonięty przez grzyby, a w rezultacie będą one tłuste. Pieczarki posiekaj w plasterki i smaż około 10-15 minut zależnie od ilości oraz wielkości grzybów. Jeżeli chcesz usmażyć bardzo drobno pokrojone pieczarki, nie trzymaj ich na patelni dłużej niż 5 minut.