Wątróbka usmażona wraz z cebulką jest smacznym i pożywnym posiłkiem. Wiele osób boi się ją przyrządzać, ponieważ nie ma pojęcia, jak długo trzeba ją smażyć. Na szczęście przygotowaliśmy dla takich osób kilka sprawdzonych porad.
Ile czasu smażyć wątróbkę?
Podczas obróbki termicznej tego podrobu warto pamiętać, że jest on szczególnie delikatny i nawet minimalny błąd może go nieodwracalnie zniszczyć. Dlatego musimy zachować dużą ostrożność. Aby uzyskać krwistą wątróbkę, wystarczy smażyć ją przez 3 minuty na dobrze rozgrzanej patelni z każdej strony. Jeśli boimy się, że mięso się przypali, zmniejszmy nieco moc ognia. Natomiast dobrze wysmażoną wątróbkę otrzymamy, gdy będziemy ją smażyć przez 5 minut z każdej strony. Warto smażyć ją na średnio rozgrzanej patelni, wówczas ryzyko spalenia będzie mniejsze.
Czego nie należy robić z wątróbką?
Sporym błędem jest dodawanie soli do wątróbki, zanim jeszcze znajdzie się ona na patelni. Przyprawa wyciąga wilgoć z pokarmów, więc ostatecznie wątróbka wyszłaby bardzo twarda. Również przewracanie jej na drugą stronę za pomocą widelca nie jest dobrym pomysłem. Jeśli mięso zostanie ponakłuwane, stanie się żylaste i suche.
Podrobu tego nie należy również kłaść na zimnej patelni. Przed smażeniem trzeba ją rozgrzać do należytej temperatury. Wtedy pory na powierzchni mięsa będą mogły się łatwo zamknąć i nie wydostanie się za dużo płynu.