Mało kto wie, że Polska jest na piątym miejscu wśród krajów UE pod względem skali wyrzucania nadającej się do spożycia żywności! Ta niechlubna statystyka powinna skłonić nas do zastanowienia!

Jak pokazują badania, co roku w koszach ląduje 9 mln ton jedzenia, podczas gdy liczba głodujących Polaków to ok. 2 mln. Na świecie w każdej sekundzie przepada 51 ton żywności. Niestety, problem był zamiatany pod dywan, ale w końcu zaczęto o tym rozmawiać.

Jak informuje redakcja niezleżnej.pl, niektóre sklepy i restauracje starają się ograniczyć wyrzucanie jedzenia, sprzedając brzydsze produkty po niższych cenach czy przekazując niesprzedane artykuły spożywcze Bankom Żywności. Powstają również książki kucharskie „zero waste”, pokazujące, jak wykorzystać resztki jedzenia do przyrządzenia apetycznych posiłków.

Warto aby każdy zastanowił się podczas zakupów, czy zdoła zjeść tyle jedzenia. Często bowiem problem wynika z tego, że kupujemy zbyt dużo produktów, którego nie nadążamy jeść. Reszta ląduje w kosztu, a dodatkowo narzekamy na finanse. Problem w tym, że kupujemy za dużo!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna