Indyjskie pierożki, czyli samosa, będą idealnym zamiennikiem dla tych tradycyjnych, najczęściej przyrządzanych – ruskich lub z mięsem. Samosa ma postać trójkątnych pierożków, które smaży się na głębokim tłuszczu.
Składniki:
3 szklanki mąki
6 łyżek masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
6 ziemniaków
puszka groszku konserwowego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy garam masala
ziarna sezamu
olej
Najpierw zajmij się przygotowaniem ciasta na pierożki – w misce wymieszaj mąkę, masło, proszek do pieczenia, sól. Do całości dodaj kilka łyżek letniej wody. Zagnieć ciasto.
Następnie zajmij się przyrządzeniem farszu – ugotuj ziemniaki i rozgnieć je widelcem. Tak samo zrób z groszkiem. Do farszu dodaj przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i przyprawę garam masala. Wszystko wymieszaj.
Ciasto podziel na kulki wielkości włoskiego orzecha. Każdą z nich rozwałkuj, a następnie podziel na pół. Połącz ze sobą rogi, by powstała torebeczka. Nałóż do niej nadzienie. Zlep brzegi pierożków.
Rozgrzej olej i smaż na nim pierożki, aż zrobią się złote. Posyp je na koniec sezamem.