
W większości gospodarstw domowych gaz jest używany codziennie. Dzięki niemu można ogrzać się w domu czy ugotować obiad. Niestety, przez ostatnie lata ceny tego surowca mocno wzrosły. Dopóki nie poprawi się sytuacja polityczna na świecie, gaz nie stanieje, a może tylko podrożeć. Warto się zastanowić, jak oszczędzać ten surowiec i tym samym obniżyć rachunki.
Jak oszczędzać na gazie? Oszczędności szukaj w kuchni
Ten patent na oszczędzanie powinni znać wszyscy właściciele kuchenek gazowych, którzy chcą płacić mniej za gaz. Ale dotyczy to także osób posiadających płyty indukcyjne. Chcąc obniżyć rachunki, warto gotować dania pod przykryciem. Wtedy zużycie gazu może spaść nawet o 30% – tak przekonują specjaliści PGNiG.
Ziemniaki do obiadu, mleko, zupy, jajka czy inne produkty żywnościowe gotują się szybciej pod pokrywką. Gdy jej nie ma, straty ciepła rosną, bo ucieka z nich para wodna. Temperatura w naczyniu spada, a obróbka cieplna trwa dłużej, co jest równoznaczne z wyższym zużyciem gazu.
Oszczędzanie dotyczy nie tylko kuchni, ale i całego domu, zwłaszcza jeśli jest ogrzewany na gaz ziemny. Z systemu ocieplania mieszkania tym paliwem opałowym korzysta spory odsetek gospodarstw domowych.
Aby zmniejszyć straty ciepła, warto zadbać między innymi o szczelność okien, drzwi i dachu budynku. Niepełna izolacja sprzyja utracie energii pochodzącej z ogrzewania. Późną jesienią zamaskuj nieszczelne miejsca np. kitem czy pianką stolarską i przestaw okna w tryb zimowy. Przerażają cię gruntowne remonty? Małymi krokami też możesz dopiąć swego. Na kilka drobnych zmian poświęcisz chwilę i zatrzymasz wewnątrz ciepło. A co z wietrzeniem domu?
Wietrzenie domu jest ogólnie zalecane podczas sezonu jesienno-zimowego, ale okno wystarczy porządnie uchylić na 5-10 minut (max. 2 razy dziennie). Krótkotrwałe, ale mocne wietrzenie zapewnia pożądane efekty. Zachodzi wymiana powietrza, a straty ciepła są niskie. Przez okno uchylone godzinę lub dłużej, ciepło umyka z mieszkania, wychładzając je. Sprawdź też super sposób na oszczędzanie prądu!

