ShareInfo.plKulinariaJabłecznik na zimno robi piorunujące wrażenie. Raz-dwa i gotowy

Jabłecznik na zimno robi piorunujące wrażenie. Raz-dwa i gotowy

jabłecznik na zimno
fot. screen Youtube / Annie Ka

Oto ciasto, które urzeknie smakiem i wyglądem nawet osoby, które deklarują, że za słodyczami nie przepadają. Powstaje bez udziału piekarnika, a idealną konsystencję pozwala mu uzyskać galaretka. Deser wpisuje się doskonale w letnią scenerię: jest lekki, orzeźwia, otula przyjemnym smakiem i mało jest przy nim roboty. Na rodzinne przyjęcia pod chmurką będzie jak znalazł. Każdy jego kęs to prawdziwa przyjemność dla podniebienia. Zapisz ten przepis, bo warto.

REKLAMA

To ciasto jabłkowe wygląda jak sernik na zimno, ale tak naprawdę niewiele ma z nim wspólnego. Dla wielu osób może być cukierniczą nowością. Tajemniczy deser ma mnóstwo smaku, więc wszystkie łasuchy będą nim zafascynowani. Tym razem smak idzie w parze z wyglądem.

Przepis na jabłkowe ciasto bez pieczenia

Składniki:
3 galaretki zielone (np. agrestowe)
3 jabłka
3 białka jaj
4 łyżki cukru pudru
herbata
kilka biszkoptów na spód blachy

Wykonanie:
Dwie galaretki roztapiamy w dwóch szklankach gorącej wody, studzimy.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a potem kroimy drobniej.

REKLAMA

Do garnka wlewamy trochę wody – tak, by zakryć dno i wrzucamy owoce. Przykrywamy i dusimy do miękkości, a na końcu miksujemy i studzimy.

Spód blachy wkładamy biszkoptami i nasączamy je herbatą. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno, a potem utrwalamy cukrem pudrem i dalej łączymy mikserem. Do szklistej masy przekładamy chłodny mus owocowy i mieszamy na jednolite ciasto. Dodajemy do niego tężejącą galaretkę i łączymy. Rozprowadzamy wszystko na spodzie w blaszce. Deser powinien tężeć w lodówce.

Przyrządzamy galaretkę. Roztapiamy ją w półtorej szklanki gorącej wody. Gdy nieco ostygnie i zacznie się zestalać, oblewamy nią ciasto z wierzchu. Możemy też potraktować ją inaczej. Gdy zwiąże, kroimy ją w kosteczkę i dekorujemy wypiek, robiąc obręcz. Smacznego.

Czytaj też: Szarlotka carska – szybki przepis. Tak pyszna, że wszyscy proszą o więcej

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA