ShareInfo.plKulinariaJajecznica po szwedzku to hit. Smażę 2 patelnie, bo znika ekspresem

Jajecznica po szwedzku to hit. Smażę 2 patelnie, bo znika ekspresem

jajecznica
fot. screen Youtube / Shrimp Mafia DE

Do śniadaniowych klasyków niewątpliwe należy jajecznica. Podobno przyjmie wszystko i po części to prawda. Można dodać do niej praktycznie każdą wędlinę, grzyby, warzywa, zieleninę, ser i za każdym razem wychodzi pyszna. Jajecznica po szwedzku zawiera ostatni z podanych jako przykład składników. Zrób ją tak jak Szwedzi, a będziesz marzyć o dokładkach.

REKLAMA

Sekretem szwedzkiej wersji jajecznicy jest wysokoprocentowa śmietanka oraz ser

Szwedzi najczęściej dodają do jajek ser podpuszczkowy o nazwie Västerbottensost. Polskimi odpowiednikami tego sera są m.in. Rubin i Bursztyn. Ser koryciński różni się od szwedzkiego wyrobu, ale w jajecznicy też doskonale się odnajdzie. Jeśli nie znajdziesz w sklepie żadnego z podanych serów, możesz użyć Ementalera. Wcześniej zetrzyj go na tarce i dopiero potem wrzuć na patelnię.

Przepis na jajecznicę po szwedzku

Lista składników:
▷ 1 spora łyżka masła,
▷ 3 jajka,
▷ 20 g sera,
▷ 2 łyżki śmietanki kremówki,
▷ szczypiorek lub pietruszka do dekoracji.

Wykonanie:
Na patelni roztapiamy masło. W misce energicznie mieszamy jajka z kremówką i serem. Masę przelewamy na patelnię, smażymy do czasu, aż stanie się kremowa i delikatnie się zetnie. Oprószamy jajecznicę ziołami i od razu wykładamy na talerz. Smacznego!

Czytaj też: Lody są twarde jak skała? Zrób to, a zawsze będą ekstra kremowe po otwarciu

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA