Jak długo piec karkówkę? Przepis Ani Starmach na soczysty karczek

karkówka
fot. Pixabay

Na smak karkówki wpływa sposób i długość jej pieczenia. To, jak długo będziemy ją piec, zależy głównie od wagi mięsa. Ciekawym przepisem na karczek podzieliła się Ania Starmach.

REKLAMA

Ile czasu piec karkówkę?

Gdy zamierzamy piec karkówkę w całości, pamiętajmy, że na każdy 1 kg mięsa przypada około 50 minut pieczenia w temperaturze 180°C. Natomiast, jeżeli pieczenie dotyczy mięsa w plastrach, ten czas należy skrócić o połowę.

Podczas pieczenia karczku nadrzędną rolę odgrywa odpowiednia temperatura. Gdy zamierzamy piec karkówkę w 220°C, wtedy mięso w plastrach włóżmy do pieca na kwadrans, a mięso w całości pieczmy dłużej, bo aż 30 minut. Jeżeli chcemy piec karkówkę dłużej, lecz w niskiej temperaturze (w ok. 150°C), wtedy mięso w całości pieczmy 1,5 godz., a te w plastrach – 45 minut.

REKLAMA

Przepis Ani Starmach na karkówkę

Na swojej stronie internetowej Ania Starmach zamieściła własny sposób na karkówkę. Jurorka programu MasterChef twierdzi, że karczek będzie soczysty i smaczny, gdy upieczemy go w rękawie. Starannie dobrana kompozycja ziół wydobędzie z mięsa niepowtarzalny aromat.

Składniki:
1 kg karkówki
liść laurowy
oregano
majeranek
oliwa z oliwek
ziele angielskie
sól
czosnek
ostra papryka
pieprz

REKLAMA

Wykonanie:
Wszystkie przyprawy wymieszaj z oliwą i nasmaruj nimi karkówkę. Zamarynowane mięso włóż do lodówki na parę godzin. Następnie przełóż je do rękawa i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Długość pieczenia zależy od masy karkówki (na 1 kg przypada 50 min pieczenia). Mięso doskonale smakuje z rozmaitymi sosami np. sosem musztardowym lub barbecue. Świetnym dodatkiem do karkówki jest sałatka jarzynowa lub mizeria i przypieczone ziemniaki.

Udostępnij: