Pozornie może wydawać się, że gotowanie ryżu nie należy wcale do najtrudniejszych zadań w kuchni. Prawda okazuje się jednak zupełnie inna. Jeśli chcemy, aby ten popularny dodatek do potraw, miał idealną konsystencję oraz sypkość, bezwzględnie należy zastosować się do kilku ważnych rad.
Jak odpowiednio gotować ryż?
Portal Domowe Potrawy zaznacza, że tuż przed gotowaniem ryżu konieczne jest jego dokładne wypłukanie na sitku. Ryż płuczemy tak długo, aż woda będzie idealnie przezroczysta. Dzięki temu zabiegowi pozbywamy się nadmiaru skrobi, która jest odpowiedzialna za sklejanie się ziarenek ryżu podczas gotowania.
Ryż umieszczamy w garnku z zagotowaną i osoloną wodą. Warto pamiętać, że jedna szklanka ryżu powinna gotować się w 1,5 – 2 szklanek wody. Co więcej, do wody warto dodać także 1 łyżkę oleju, dzięki czemu ryż nie będzie się sklejał. Odrobina soku z cytryny pomoże natomiast w zachowaniu śnieżnobiałego koloru ziarenek.
Dobrze odstawić garnek jeszcze na kilka minut
Pamiętajmy, że biały ryż gotujemy przez około 15 minut od ponownego zagotowania wody. Oczywiście gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Co kilka minut warto jest przemieszać ryż. Po 15 minutach gotowania wyłączamy palnik, garnek okrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 10 minut. W tym czasie ryż wchłonie wodę.