
Rabarbar to jedna z najjaśniejszych gwiazd wiosennej i letniej kuchni. Kwaśne łodygi z reguły utożsamiamy ze słodkimi wypiekami czy kompotami, ale ich kuchenne perspektywy są zdecydowanie większe. Wielu miłośników rzewienia chciałoby cieszyć się nim dłużej niż tylko przez kilka tygodni. Z pomocą przychodzi mrożenie. Rabarbar można przechowywać w zamrażalniku, o czym nie każdy wie. Ważne, żeby wcześniej łodygi umiejętnie przygotować. Wyjaśniamy, jak mrozić rabarbar krok po kroku.
Rabarbar uprawia się w Ameryce Północnej i Europie. Istnieje wiele gatunków tej rośliny, a w naszym kraju uprawia się głównie rabarbar ogrodowy – zaliczany do rodziny rdestowatych, tej samej, do której przynależy np. szczaw. Dorasta do ok. półtora metra, ma długie liście i tęgie łodygi barwy czerwonej. Te jako jedyne są jadalne.
Mrożenie rabarbaru. Jak to zrobić prawidłowo?
Na początku porozdzielaj rabarbar na pojedyncze łodygi i usuń liście. Łodygi precyzyjnie umyj, np. szczoteczką, a szczególną uwagę zwróć na szczeliny, bo tam mogą być zanieczyszczenia typu piasek. Pokrój warzywo wg własnych upodobań, np. w plasterki czy kostkę.
Kolejnym etapem przygotowania rabarbaru do mrożenia jest blanszowanie („hartowanie”). Kawałki łodyg umieść na sicie, przelej wrzącą wodą, a potem je wyjmij i zalej lodowatą wodą. Następnie warzywo przełóż do torebek czy woreczków i zamroź.
Poprawne przechowywanie rabarbaru
Zerwany rabarbar trzymaj w ciemnym miejscu (ostre promienie słoneczne nie sprzyjają jego trwałości, a mogą ją tylko skrócić). Łodygi okręć wilgotną szmatką i połóż w chłodziarce. Jeśli lada dzień mogą zwiędnąć, w miarę prędko je zużyj w kuchni albo zamroź – najlepszy sposób mrożenia już znasz.
Czytaj też: Nowy hit do rosołu i innych dań. Godna następczyni pietruszki i koperku