Jak gotować pierogi, żeby się nie rozpadały? Prosty i szybki sposób

jak gotować pierogi

REKLAMA

Pierogi to popularne i bardzo smaczne danie. Ich smak doskonale znamy już od dzieciństwa, kiedy to nasze babcie były mistrzyniami w ich gotowaniu i przygotowaniu. Wiele osób jednak nie wie, jak gotować pierogi, żeby się nie rozpadały i wychodziły perfekcyjne. Jest na to genialny sposób, który sprawi, że ugotują się idealnie, a ich smak będzie jeszcze lepszy. 

Pierogi przygotowywane są z różnymi farszami – z mięsem, kapustą i grzybami, ruskie lub na słodko – z owocami. Z każdym rodzajem farszu smakują obłędnie, dlatego zawsze chętnie po nie sięgamy.

REKLAMA

Oprócz farszu, bardzo istotne jest ciasto, które trzeba dokładnie wyrobić, ale jeszcze bardziej ważnym elementem jest moment ich gotowania. To właśnie od tego w największej mierze zależy smak i efekt wizualny.

Jak gotować pierogi, żeby się nie rozpadały?

Moment, w którym wrzucamy starannie ulepione pierogi do wrzącej wody, a one zaczynają się rozpadać i pękać. Ale jest sposób, który pozwoli zapomnieć Ci o tym problemie raz na zawsze.

REKLAMA

Ważne jest, aby gotować pierogi w dużym garnku,  tak jak w przypadku makaronu. Wlej dużą ilość wody – nie żałuj jej. Na przykład, na 1 kg pierogów wlej do garnka co najmniej 4 litry wody. Jeśli ilość wody będzie zbyt mała to pierogi mogą się wtedy posklejać i rozpaść.

Do wrzącej wody dodaj sól, łyżkę oliwy, liść laurowy oraz pieprz. Tak doprawiona woda jest pełna smaku – dopiero wtedy możesz wrzucać po kolei pierogi. W trakcie ich gotowania delikatnie zamieszaj kilka razy wodę. Dzięki temu, nawet jeśli kilka pierogów się sklei, to z  łatwością je odkleimy, a farsz zostanie w środku.


Ile czasu powinno się gotować pierogi?


To pytanie nie ma konkretnej odpowiedzi, ponieważ wszystko zależy od grubości ciasta i wielkości pierogów. Na powierzchni wrzątku powinny być gotowane około 3-5 minut po ich wypłynięciu. Warto na początku wrzucić kilka pierożków, aby sprawdzić, po jakim czasie będą idealnie smakować.


Pamiętaj!


⇒ Nie wolno gotować jednocześnie zbyt dużej ilości pierogów – 10 -15 sztuk zdecydowanie wystarczy, by się nie posklejały.

⇒ Boki ciasta muszą być dobrze sklejone, aby nie wystawał farsz. Warto posmarować boki wodą w trakcie lepienia pierogów.

Podziel się: