
Szparagi to wiosenny przysmak i sezon na nie właśnie wystartował. Niestety trwa on dość krótko, więc warto się nimi nacieszyć, a teraz właśnie jest najlepszy moment. Warzywo nadaje się do przygotowania wielu pysznych dań. Warto je dodać do surówki, tarty czy zapiekanki. Można też szparagi podać z masłem i bułką tartą. Wcześniej jednak należy je ugotować. Jak ten proces przeprowadzić poprawnie, by warzywo nie było gorzkie w smaku? Podpowiadamy.
Dlaczego szparagi mają goryczkę?
Goryczka w szparagach nie bierze się znikąd, ale zwykle ma ją biała odmiana. Lecz zielona też może ją mieć, choć rzadziej. Tak czy inaczej, warzywa zawierają naturalne substancje chemiczne (m.in. asparagina), które mają odstraszać ewentualne szkodniki. Właśnie te związki odpowiadają za nieprzyjemną gorycz. Jak ją zniszczyć? Wystarczy ugotować szparagi w wodzie z dwoma, a nawet trzema dodatkami.
Szparagi bez gorzkiego posmaku. Dodaj do wody te przyprawy
Szparagi gotuj w wysokim i wąskim garnku – powinny być ułożone w pionie, a czubki mogą wystawać ponad warstwę wody. I tak zmiękną – mają wątłą strukturę, która na to pozwoli.
Potem do naczynia wsyp cukier (szczypta) i sól (1 łyżeczka). Aby zniszczyć gorycz, warto dodać do wody jeszcze jeden składnik, a mianowicie mleko – 2 łyżki powinny wystarczyć. Szparagi zyskają dodatkowo lepszy smak. Gotuj je przez 6-8 minut, a potem odcedź i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Czytaj też: Jak zrobić idealny makaron? Ten sposób jest najlepszy