Jak mrozić grzyby i ile czasu można je przechowywać w zamrażarce? Odpowiadamy na pytania, które wydają się być banalne, a jednak wiele osób popełnia 1 błąd, który może dużo kosztować.
Mrożenie grzybów to najbardziej popularna i skuteczna metoda przechowywania świeżo zebranych grzybów. Dzięki temu możemy zachować ich smak i wartość odżywczą na dłużej – jednak tego czasu także powinniśmy przestrzegać. Jak je poprawnie mrozić, by nie zepsuć ich smaku? Jak długo grzyby mogą być przechowywane w zamrażarce? Przeczytaj poniżej.
Jak mrozić grzyby i jak długo możemy je przechowywać w zamrażarce?
Przed zamrożeniem bardzo ważne jest, by odpowiednio je do tego procesu przygotować. Na początku wybierz świeże, zdrowe grzyby i dokładnie je umyj, usuwając z nich zanieczyszczenia i ziemię. Po tym, większość z nas zabiera się za ich pakowanie i mrożenie. Ten błąd ma swoje konsekwencje w postaci pozbawionego smaku grzybów, a niektóre z nich będą razić goryczowym posmakiem po usmażeniu. Kluczową rolę odgrywa tutaj blanszowanie, które jest najważniejszym krokiem.
Blanszowanie grzybów – na czym polega?
Blanszowanie to inaczej krótkotrwałe gotowanie grzybów w wrzątku, a następnie schładzaniu w lodowatej wodzie. Ma to na celu zachowanie jędrności, ale przede wszystkim smaku i aromatu. Jak to zrobić?
Na początku wrzuć oczyszczone i pokrojone grzyby do wrzącej wody. Gotuj 2-3 minuty i natychmiast wrzucaj je do naczynia z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania – 3 minuty wystarczą. Potem odsącz grzyby i osusz ręcznikiem papierowy, a potem pakuj grzyby do szczelnie zamykanych woreczków do mrożenia lub w pojemnikach.
Mrożenie grzybów – jak długo mogą być przechowywane?
Jeśli zastosujesz się do wyżej wymienionych wskazówek, to możesz przechowywać je w zamrażarce przez około 3-6 miesięcy. Pamiętaj, że po rozmrożeniu grzybów nie wolno ich ponownie zamrażać, więc używaj tylko tyle, ile potrzebujesz.