Z pewnością wiele osób zadaje sobie pytanie: jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? Nic dziwnego, tępe sztućce potrafią nas zirytować w kuchni, jak nic innego. Nieostrym nożem można też zepsuć wygląd dań. Dziś podpowiemy wam, jak naostrzyć nóż bez ostrzałki.
Tępe narzędzia kuchenne to dla wielu osób jedna z najbardziej uprzykrzających rzeczy. Sprawiają, że przyrządzanie potraw ciągnie się w nieskończoność i nie wyglądają one zbyt zachęcająco. Co więcej, wtedy bardzo łatwo o skaleczenie – przy zwiększonym nacisku ostrze lepiej się zsuwa.
Jak naostrzyć nóż?
Noże powinniśmy ostrzyć minimum 2 razy w ciągu roku. A gdy korzystamy z nich codziennie, ostrzenie powinniśmy przeprowadzać jeszcze częściej. Możemy tego dokonać na 3 sposoby:
-elektryczna ostrzałka,
-kamień do ostrzenia,
-skorzystanie z pomocy fachowca, który naostrzy narzędzie.
Jednym z najbardziej ekonomicznych rozwiązań jest osełka. Jedyny kłopot może sprawiać samo korzystanie z kamienia do ostrzenia. Wyjaśniamy, jak to zrobić:
Kup spory kamień, najlepiej o długości przynajmniej 20,5 cm i szerokości 6,5 cm. Weź pod uwagę także rozmiary ziarna, jeśli będą małe, to mało tworzywa będą w stanie zetrzeć. Osełkę włóż do wody na 45 minut, umieść kamień na desce do krojenia, a obok postaw naczynie z wodą, aby móc co pewien czas nawilżać osełkę. Przeprowadzaj ostrzenie na kamieniu o niewielkiej ziarnistości, przesuwaj nożem po powierzchni wzdłuż długości osełki – pod należytym kątem (najlepiej 15-20 stopni). Za każdym razem po przeciągnięciu czubek noża powinien stykać się z osełką.
Ostrzenie noża bez ostrzałki? Wykorzystaj kubek
Ustaw ceramiczny kubek do góry dnem i przejedź tępym nożem po jego powierzchni, spróbuj trzymać narzędzie pod kątem 15-20 stopni. Wykonaj 10 przesunięć z każdej strony, potem zmniejsz częstotliwość do 5. Poprzestań na pojedynczych przeciągnięciach. Dzięki temu otrzymasz perfekcyjną krawędź, a naostrzone akcesorium będzie ci długo służyć.