REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak naostrzyć nóż bez ostrzałki? Zastosuj te triki

Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? Zastosuj te triki

nóż
fot. Pexels

Z pewnością wiele osób zadaje sobie pytanie: jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? Nic dziwnego, tępe sztućce potrafią nas zirytować w kuchni, jak nic innego. Nieostrym nożem można też zepsuć wygląd dań. Dziś podpowiemy wam, jak naostrzyć nóż bez ostrzałki.

REKLAMA

Tępe narzędzia kuchenne to dla wielu osób jedna z najbardziej uprzykrzających rzeczy. Sprawiają, że przyrządzanie potraw ciągnie się w nieskończoność i nie wyglądają one zbyt zachęcająco. Co więcej, wtedy bardzo łatwo o skaleczenie – przy zwiększonym nacisku ostrze lepiej się zsuwa.

Jak naostrzyć nóż?

Noże powinniśmy ostrzyć minimum 2 razy w ciągu roku. A gdy korzystamy z nich codziennie, ostrzenie powinniśmy przeprowadzać jeszcze częściej. Możemy tego dokonać na 3 sposoby:

-elektryczna ostrzałka,

-kamień do ostrzenia,

-skorzystanie z pomocy fachowca, który naostrzy narzędzie.

Jednym z najbardziej ekonomicznych rozwiązań jest osełka. Jedyny kłopot może sprawiać samo korzystanie z kamienia do ostrzenia. Wyjaśniamy, jak to zrobić:
Kup spory kamień, najlepiej o długości przynajmniej 20,5 cm i szerokości 6,5 cm. Weź pod uwagę także rozmiary ziarna, jeśli będą małe, to mało tworzywa będą w stanie zetrzeć. Osełkę włóż do wody na 45 minut, umieść kamień na desce do krojenia, a obok postaw naczynie z wodą, aby móc co pewien czas nawilżać osełkę. Przeprowadzaj ostrzenie na kamieniu o niewielkiej ziarnistości, przesuwaj nożem po powierzchni wzdłuż długości osełki – pod należytym kątem (najlepiej 15-20 stopni). Za każdym razem po przeciągnięciu czubek noża powinien stykać się z osełką.

Ostrzenie noża bez ostrzałki? Wykorzystaj kubek

Ustaw ceramiczny kubek do góry dnem i przejedź tępym nożem po jego powierzchni, spróbuj trzymać narzędzie pod kątem 15-20 stopni. Wykonaj 10 przesunięć z każdej strony, potem zmniejsz częstotliwość do 5. Poprzestań na pojedynczych przeciągnięciach. Dzięki temu otrzymasz perfekcyjną krawędź, a naostrzone akcesorium będzie ci długo służyć.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA