Jak obrać liczi? Wiele osób zastanawia się jak zrobić to szybko, prosto i bez skubania łupinki. Okazuje się, że jest na to rewelacyjny sposób. Dzięki niemu obierzesz liczi w kilka sekund, musisz poznać ten trik!
Liczi to owoc zwany inaczej śliwką chińską, bo pochodzi z Wietnamu. Ma niezwykle oryginalny smak, a w dodatku posiada wiele cennych właściwości odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Te pięknie wyglądające owoce to bogate źródło białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika. Zawierają także wiele witamin: C, B6, E i K. W składzie liczi można znaleźć również niacynę, tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk oraz tłuszcze nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Jak obrać liczi, aby zachować jak najwięcej jego miąższu i nie skubać twardej łupinki? Okazuje się, że jest na to świetny patent, który z pewnością ułatwi tę czynność każdemu. Od dzisiaj obieranie tego owocu stanie się czystą przyjemnością! Jak to zrobić? Sprawdź naszą instrukcję krok po kroku.
Jak obrać liczi? Zastosuj ten prosty trik
1. Na początku przygotuj ostry nóż, a następnie delikatnie przekrój łupinkę pionowo na pół – tak, jak robisz to obierając pomarańczę. Nie tnij jednak do końca. zostaw mały odstęp na końcówce owocu, tak jak poniżej na zdjęciu.
2. Złap za obcięte końce i wywiń je w przeciwną stronę. Dzięki temu cały owoc pozostanie nie naruszony, a łupinkę możesz wtedy łatwo i prosto oderwać.
Ten sposób jest rewelacyjny! Prosto i szybko pozbędziesz się twardej łupinki.