Jak piec bezę żeby była biała i chrupiąca? To pytanie nurtuje wiele osób, bo zrobienie tego wyśmienitego i niezwykle chrupkiego wypieku jest nie lada wyzwaniem. Dlatego przedstawiamy rewelacyjny trik, który sprawi, że beza wyjdzie idealna każdemu!
Wbrew pozorom zrobienie idealnej bezy nie jest takie proste i oczywiste. Trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad, aby wyszła taka, jak powinna. W przeciwnym razie cukier może wypłynąć podczas pieczenia albo jej konsystencja będzie przypominać gumę zamiast chrupkiej powierzchni.
Okazuje się jednak, że jest jeden trik, który ułatwia przygotowanie tego pysznego wypieku i sprawia, że wychodzi każdemu, a zwłaszcza tym, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni. Sprawdź i zobacz, jak upiec idealnie białą i chrupiącą bezę.
Jak piec bezę żeby była biała i chrupiąca? Zastosuj ten trik
Beza najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, a zwłaszcza z truskawkami i lekkim kremem śmietanowym. Jednak, by wyszła smaczna i nie ciągnęła się, musisz przestrzegać przede wszystkim proporcji przepisu i nie dodawać więcej cukru niż jest podane.
Trik, który sprawia, że beza będzie idealna to kwestia temperatury składników oraz to, jakiego cukru używamy. Bardzo ważne jest, by wyjąć jajka na co najmniej godzinę przed przygotowaniem bezy. Jeśli białko będzie zimne, to po włożeniu do piekarnika cukier może wypłynąć, beza stanie się szybko brązowa i nie będzie smakować dobrze – jej konsystencja będzie gumowa, zamiast chrupka.
Pamiętaj, żeby używać cukru pudru i dodawać go do białek po łyżce, następnie miksować po jednej minucie – 1 łyżka cukru = 1 minuta miksowania. Dzięki temu będzie niezwykle chrupiąca i mięciutka w środku. Piecz ją temperaturze 140 stopni z termoobiegiem przez 40 minut.
Przepis na tort Pavlova
Składniki:
» 3 białka jaj
» 7 łyżek cukru pudru
» 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
» 1/4 łyżki octu
» śmietanka kremówka 36% + owoce
Przygotowanie:
Białka ubijaj przez 10 minut, a potem dodawaj po jednej łyżce cukru pudru. Dodaj ocet, zmiksuj, a następnie dodaj skrobię ziemniaczaną. Zmiksuj całość, a potem wyłóż bezę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrób wgłębienie na środku i włóż do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, a potem piecz przez 35-40 minut.
Śmietanę ubij, a owoce pokrój na kawałki. Po upieczeniu pozwól bezie ostygnąć, a wtedy wyłóż bitą śmietanę do wgłębienia i na wierzch posyp owoce. Smacznego!