Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Obchodzić go będziemy dokładnie 20 lutego 2020 roku. To ulubione święto łasuchów, podczas którego można do bólu zajadać się słodkościami. Najbardziej popularne są tradycyjne pączki. W jaki sposób wybrać ten najlepszy? Jak mieć pewność, że pączek jest dobry?
Jak informuje gazeta.pl według statystyk w dniu Tłustego Czwartku, każdy zjada przynajmniej trzy pączki. Jak wybrać tego najlepszego? Po czym poznać że pączek jest dobrze wypieczony?
Dobrze przygotowany pączek powinien pachnieć ciastem drożdżowym i tłuszczem. Nie powinien pachnieć starym olejem – to może nam zaszkodzić. Pączek nie powinien być zbyt mocno wypieczony. Spalony pączek to gwarancja rakotwórczych węglowodorów aromatycznych. Brzegi pączka powinny mieć jasną obwódkę. To jest jasny znak, że pączek będzie puszysty i dobrze wypieczony. Pączki powinny być nadziewane przed smażeniem – dlatego na powierzchni pączka nie powinno być żadnych dziurek.
Jeżeli kupiłeś czerstwego pączka, lub zostały Ci z Tłustego Czwartku, można je w prosty sposób odświeżyć. Wystarczy podgrzać je w mikrofalówce i będą jak świeże z piekarni!