Jak prawidłowo ugotować kaszę jęczmienną? Poznaj niezawodne sposoby

kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna jest w Polsce bardzo znana i lubiana. Może być samodzielną potrawą albo smacznym dodatkiem do jarzyn lub mięsa. Ziarenka kaszy są niezwykle zdrowe, dodają energii, zawierają błonnik, cały szereg witamin i składników mineralnych. Kaszę jęczmienną można przygotować na kilka różnych sposobów. Poznaj je wszystkie.

   

Jak ugotować kaszę jęczmienną?

Tradycyjnie w garnku
Na początku kaszę warto wypłukać. Do garnka wlać wodę (dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy), dodać łyżkę masła oraz pół łyżeczki soli. Wszystko doprowadzić do lekkiego wrzenia. Gotować około 20 minut, aż kasza wchłonie płyn i napęcznieje. Po tym czasie będzie gotowa.

W kuchence mikrofalowej
Kaszę jęczmienną można przyrządzić w mikrofalówce. Jedyne co trzeba zrobić to wstawić przepłukaną kaszę do szklanego naczynia z pokrywką, potem doprawić solą i dodać łyżeczkę masła. Do całości dodać dwie szklanki wody i starannie wymieszać. Pojemnik przykryć i włożyć do mikrofali. Moc kuchenki ustawić na grzanie 900W i gotować nie dłużej niż 15 minut. Po określonym czasie wyjąć gotową już kaszę.

   

Kocowanie kaszy jęczmiennej
Jest to babciny sposób na przyrządzenie kaszy. Kaszę w garnku przyrządza się płycie indukcyjnej lub na zwykłym gazie. Zaraz po zagotowaniu należy zdjąć garnek i owinąć go wełnianym kocem. Ta metoda z kocem spowoduje, że kasza jęczmienna znacznie zmięknie. Przygotowana ten sposób zachowa ciepło jeszcze przez pięć następnych godzin.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News