Jajka są skarbnicą związków odżywczych, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego organizmu. W związku z tym warto je wprowadzić do swojej diety. Najpierw warto dowiedzieć się jak właściwie je przechowywać, aby na dłużej zachowały świeżość oraz się nie stłukły. Jest na to kilka trików i warto je poznać.
Jak przechowywać jajka?
Jajko to typ produktu, który dość szybko ulega zepsuciu. Często przetrzymujemy je w lodówce – na półce. To przecież jeden z najprostszych sposobów. Jednak warto pamiętać, aby jajek nie stawiać przy innych produktach żywnościowych (bez trudu wchłaniają zapachy). Najlepiej położyć je w pojemniku z nakrywką albo w kartonie ze sklepu. Jajka pozostaną świeże na dłużej, gdy ustawimy je we węższym końcem do dołu. Możemy je trzymać w chłodziarce nie dłużej niż miesiąc. Nie warto ich przechowywać poza lodówką, chyba że przygotowujemy z nich potrawę. Jajka trzymane przez długi czas w temperaturze pokojowej zaczną się szybciej psuć. Przeliczono, że doba w ciepłym pomieszczeniu dorównuje czterem dobom w lodówce!
Czy możemy zamrozić jajka?
Tak, jajka nadają się do mrożenia, aczkolwiek trzeba to zrobić to w poprawny sposób. Białka należy najpierw oddzielić od żółtek i w ten sposób osobno zamrozić oba składniki. Warto w tym celu przygotować dwa hermetycznie zamykane pojemniki. W taki sposób jajka możemy trzymać z zamrażarce do 6 miesięcy.