Jak przedłużyć świeżość babki wielkanocnej?
fot. screen Youtube / Mała Cukierenka

Chcesz jak najdłużej cieszyć się niepowtarzalnym smakiem babki wielkanocnej? Sprawdź, jak najlepiej ją przechowywać.

Na stole wielkanocnym obok paschy czy mazurka powinna pojawić się tradycyjna babka.

Ten wyśmienity deser uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Stanowi kapitalną słodką przekąskę w trakcie rodzinnych spotkań. Niestety wypiek ten wraz z upływem czasu traci swoją puszystość oraz świeżość. Sprawdź, co zrobić, aby cieszyć się nim jak najdłużej.

Jak przedłużyć świeżość babki wielkanocnej?

Aby babka wielkanocna zachowała świeżość przez długi czas, musi być przechowywana w prawidłowych warunkach. Ciasto źle reaguje na wysokie temperatury, więc nie należy stawiać go tuż przy grzejnikach lub innych źródłach ciepła. Babkę najlepiej umieścić w specjalnym pojemniku z pokrywką i wstawić do lodówki. Niezłym pomysłem jest włożenie do niego również kawałka jabłka. Owoc ten sprawi, że ciasto zachowa wilgotność przez dłuższy czas.

Jak podawać babkę wielkanocną?

Klasyczna babka wielkanocna to wyjątkowy świąteczny deser. Świetnie smakuje w połączeniu z kawą, herbatą, czy ciepłym mlekiem. Aby była jeszcze bardziej kusząca, możesz ją polukrować albo oprószyć cukrem pudrem. Apetycznie będzie wyglądała także przyozdobiona czekoladą, płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę