Jak przedłużyć świeżość pieczywa? Pieczywo należy do podstawowych produktów żywnościowych, po które sięgamy niemal codziennie. Nie każdy jednak wie, jak właściwie je przechowywać. Sprawdź ten oraz inne sposoby na przedłużenie świeżości wyrobów piekarniczych.
Poznaj najlepsze i najbardziej skuteczne metody na przedłużenie świeżości pieczywa. Gdzie najlepiej przechowywać chleb i inne wyroby piekarnicze? Sprawdź!
Jak przedłużyć świeżość pieczywa? Najlepsze sposoby
Świeżość pieczywa przedłuży chlebak
Położenie bochenka czy bułek w chlebaku ewidentnie przedłuży ich świeżość. Akcesorium to powinno być systematycznie czyszczone, aby mogło należycie pełnić swoją funkcję. Trzymanie pieczywa w foliowych woreczkach, mimo że zapobiega jego wysychaniu, sprzyja tworzeniu się wilgoci. Inaczej jest w przypadku torebek papierowych, które minimalizują wytwarzanie wilgoci, ale słabiej chronią przed wysychaniem. Chleb najlepiej włożyć do lnianej torebki. W niej pieczywo będzie miało niewielki dostęp do powietrza, równocześnie nie dopuszczając do nadmiernego obsychania wypieków. Włożone do niej bułki czy chleb można trzymać w chlebaku. A skoro o nim mowa, warto dodać, że najlepszy będzie ten bambusowy bądź drewniany, inne niestety nie zapewnią odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Pojemnik wykonany z metalu może nagrzać się od słońca czy kuchenki, co przyspieszy psucie się chleba.
Babcine metody na przedłużenie świeżości wyrobów piekarniczych
Skuteczny trik stosowany przez nasze babcie polega na położeniu w chlebaku kawałka jabłka. Dzięki wilgoci obecnej w owocu skórka chleba nie utraci chrupkości, a jego miękisz będzie tak samo delikatny, co w dniu zakupu. Aby patent przyniósł korzyści, jabłko należy wymieniać na świeże co 2 dni. Inaczej ryzykujemy rozwojem pleśni, która pojawi się nie tylko na owocu, ale także na wypiekach. Zamiast jabłka, można użyć też surowego ziemniaka.