Kluski śląskie to niezbyt skomplikowane danie, choć trzeba poświęcić trochę czasu i pracy, aby wyszły takie, jak trzeba. Okazuje się, że jednym z największych błędów w trakcie ich robienia, jest rozdrobnienie kartofli tłuczkiem. Korzystając z tego sposobu, w ziemniakach pozostaje sporo grudek, a ciasto trudniej się potem zagniata. Zamiast tłuczka lepiej sprawdzi się specjalna praska do ziemniaków.
Po ugotowaniu pyrek obowiązkowo trzeba je rozbić, aby bez problemu połączyły się z jajkiem oraz mąką. Nigdy nie używaj do tego celu tłuczka, gdyż ilość grudek z pewnością nie pomoże ci w wyrobieniu sprężystej masy. Do klusek śląskich zawsze stosuj wyłącznie praskę do ziemniaków.
Jak przygotować idealne kluski śląskie?
Składniki:
1 średnie jajko
200 g skrobi ziemniaczanej
1 kg ziemniaków
pół płaskiej łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Najpierw obieramy kartofle, płuczemy je pod bieżącą wodą i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę bezpośrednio do naczynia. Wyrównujemy je, dzielimy na cztery części, a jedną z nich przekładamy na bok. Pustą lukę wypełniamy skrobią ziemniaczaną. Do miski wbijamy jajko, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt mocno przystawać do dłoni, dosypujemy trochę skrobi. Po otrzymaniu elastycznego ciasta formujemy z niego rulonik (średnica ok. 3 cm), który następnie kroimy na pojedyncze kawałki. Z każdej porcji tworzymy kulę i kciukiem robimy w każdej dołeczek. W garnku gotujemy wodę, wsypujemy sporą ilość soli i umieszczamy w niej kluski partiami. Gdy wydostaną się na powierzchnię, gotujemy je mniej więcej 3 minuty. Smacznego.