naczynie żaroodporne
fot. screen Youtube / Master Clean USA: Life Enhancement Tips and Tricks

Naczynia żaroodporne są bardzo przydatne w kuchni. Mogą być z wykonane z ceramiki bądź hartowanego szkła. Zarówno na jednych, jak i na drugich tłuszcz czy sosy z dań mogą się łatwo zapiekać – nawet do takiego poziomu, że trudno się ich potem pozbyć. Przezroczyste naczynia ze szkła można także bez problemu porysować, dlatego lepiej nie stosować druciaków ani innych przyrządów o szorstkiej powierzchni. A już na pewno przypalenizny nie powinniśmy zeskrobywać nożem.

Naczynie żaroodporne – jak je doczyścić ?

Aby przypalenie zeszło o wiele szybciej, trzeba je najpierw namoczyć. Jednak nie wolno wlewać chłodnej wody do gorącego naczynia, ponieważ może pęknąć. Najlepiej wlać dobrze ciepłą wodę i odstawić pojemnik na 1-2 godziny. Taki proces można zawsze przeprowadzić zaraz po usunięciu z niego potrawy, nawet gdy nie mamy czasu, aby po chwili zabrać się za mycie naczynia.

Może się zdarzyć, że silna przypalenizna nie zejdzie tak łatwo, a samo namoczenie oraz umycie płynem to za mało. W takim przypadku warto zastosować gotowe środki o silnym działaniu, które bez trudu poradzą sobie z kroplami tłuszczu, a także innymi nieczystościami. Jednak trzeba mieć na uwadze, że preparaty te wykazują skuteczność dzięki zawartej w nich chemii. Na takie problemy kuchenne najlepsze będą więc domowe metody.

Zalecamy więc wykorzystać jedną z dwóch mieszanek. Pierwsza powstanie, jeśli zmieszasz ze sobą w identycznych proporcjach ocet spirytusowy i sodę oczyszczoną. Potem mieszaninę nanieś na przypalone obszary i szoruj je przy użyciu myjki kuchennej, aż po zabrudzeniach nie będzie śladu. Podobny odczynnik możesz zrobić z soli kuchennej połączonej z niewielką ilością octu. Aby usunąć charakterystyczną woń octu, papkę należy na początku spłukać, następnie naczynie wyczyścić i starannie opłukać. Czynność najlepiej powtórzyć dwa, a nawet trzy razy.

Naczynia żaroodporne – jak o nie dbać?

Po starannym umyciu naczynia należy je wytrzeć do sucha. Odnosi się to szczególnie do szklanych, przezroczystych naczyń, na których można nawet zauważyć ślady po wyschniętej wodzie. W przypadku naczynia żaroodpornego z pokrywką, podczas przechowywania należy rozdzielić dwie jego części za pomocą ręcznika papierowego, dzięki czemu szansa, że brzegi naczynia się obiją, zmaleje.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę