Wyjątkowo w tym roku wyczekiwany sezon grillowy, w końcu się rozpoczął. Pogada sprzyja rodzinnym spotkaniom, podczas których nie może zabraknąć grilla. Dobrze rozpalony grill to podstawa do odpowiedniego przygotowywania jedzenia. Ważne jest bowiem optymalne utrzymanie temperatury. Jest prosty sposób na rozpalenie grilla za pomocą szyszek. Chcesz wiedzieć jaki?
Aby rozpalić grilla za pomocą szyszek nie musisz nawet wybierać się do sklepu po podpałkę. Świetnie sprawdzą się w tej roli wysuszone szyszki. Dlaczego? Bo bardzo długo się palą. Mogą to być również wiórki z suchego drewna albo skrawki materiałów – o ile są naturalne. Możesz się oczywiście zdecydować na tradycyjną podpałkę.
Jak krok po kroku rozpalić grilla? Węgiel lub brykiet układamy na kształt wulkanu, zostawiając w środku wolną przestrzeń – w taki sposób by góra była lekko przysłonięta węgielkami. Jeśli chcesz szybko rozpalić grilla takich kopców możesz ułożyć więcej. Następnie należy podpalić węgielki. Jeżeli wykorzystujesz podpałkę w płynie to polej wszystkie węgle, jeśli podpałki w kostce, włóż ją do środka kopczyka z węgla. Podobnie jest z szyszkami, należy je włożyć do środka naszego wulkanu i podpalić. Gdy węgiel będzie równomiernie pokryty żarzącym się popiołem, rozprowadzamy go po powierzchni grilla, umieszczamy ruszt i pieczemy!