Niejednokrotnie do przygotowywanych przez nas potraw czy też ciast, konieczne jest usunięcie skórek z orzechów. Chyba każdy z nas przynajmniej kilka razy zmagał się z tym pracochłonnym i dość irytującym doświadczeniem. Usuwanie skórek z orzechów należy bowiem do dość nieprzyjemnych, a zarazem długotrwałych czynności. Istnieją jednak sposoby, które w mgnieniu oka pozwolą nam uporać się z problemem i przywrócić nam radość z pieczenia!
Skuteczne sposoby na zdjęcie skórki z orzechów!
Jak podaje portal Delektujemy, jednym ze sposobów na szybkie usunięcie skórek z orzechów, jest umieszczenie ich w piekarniku. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysypujemy orzechy i pieczemy przez około pół godziny. Kiedy wyjmiemy bakalie z piekarnika, wystarczy przesypać je na ręcznik papierowy i mocno pocierać. Skórka odejdzie sama.
Podobny efekt uzyskamy, jeśli zdecydujemy się na uprażenie orzechów na patelni. Po kilku minutach prażenia na suchej patelni energicznie nią ruszamy, a skórka sama zacznie odchodzić od orzechów.
Pomóc może także wrzątek
Jeszcze innym sposobem, na szybkie zdjęcie skórki z orzechów, jest umieszczenie orzechów w miseczce, a następnie zalanie ich wrzątkiem. Po kilkunastu minutach skórka sama odejdzie od naszych orzechów. Pamiętajmy jednak, aby przed dodaniem ich do ciasta dobrze je wysuszyć.