Jak ugotować jajko, aby nie pękła skorupka? 3 sprawdzone triki

Osoby bez większego doświadczenia w kuchni mogą mieć sporo problemów z odpowiednim ugotowaniem jajek. Pękająca w trakcie gotowania skorupka i wylewające się białko potrafią zniweczyć wszelkie starania. Na szczęście są sposoby, aby tego uniknąć.

   

Jajka są jednymi z najzdrowszych pokarmów, jakie znajdują się w naszych domach, a ponadto gwarantują organizmowi wiele składników odżywczych. Zapewniają między innymi pełnowartościowe, łatwo przyswajane białko. Są jednocześnie świetnym dodatkiem do wielu potraw.

Jak ugotować jajko, aby w trakcie tej czynności jego skorupka nie pękła? Zaproponowane przez Radio Zet porady są znane od wielu lat, choć nie wszyscy sobie zdają z tego sprawę. Wystarczy się do nich zastosować, a problem od razu zniknie!

   

1. Aby jajka nie pękały, do wody można dodać odrobinę soku z cytryny lub octu. W zakwaszonej wodzie skorupka nie powinna pęknąć.

2. Często stosowanym sposobem jest również nakłucie czubka jajka igłą. Ciśnienie, które normalnie nie miałoby ujścia może w ten sposób ulecieć.

   

3. Do garnka można dosypać szczyptę soli. Nawet jeśli skorupka pęknie, jej dodanie spowoduje, że białko zostanie w środku jajka.

Warto również pamiętać o tym, aby dokładnie przestrzegać czasu gotowania jajek. Liczymy go od momentu zagotowania się wody. W przypadku gotowania jajka na twardo wystarczy 8-10 minut, zaś na miękko – 2-4 minuty.

     

Czytaj dalej:  Piszinger według przepisu Ani Starmach. Smak z dawnych lat

Nie przegap najciekawszych artykułów!

OBSERWUJ ShareInfo.pl na Google News