Nikt nie lubi tłuszczu, który rozpryskuje się z patelni w trakcie smażenia. To czasami prawdziwa udręka. Tymczasem istnieją niezawodne patenty, z którymi warto się zapoznać, aby mieć ten kłopot z głowy.
W czasie smażenia wysoka temperatura powoduje, że olej lub inny tłuszcz zaczyna uchodzić na wszystkie kierunki. To może zwiększyć ryzyko poparzenia, a także pozostawić ślady na płycie kuchennej lub blacie. Poznajcie kilka sposobów na zredukowanie pryskającego tłuszczu.
Metody są bardzo proste, a przy tym mogą ułatwić nam gotowanie. Na pewno kiedyś stosowały je w kuchniach nasze babcie, a potem mamy.
Osuszenie produktów
Gdy masz zamiar smażyć dany produkt, warto wcześniej starannie go osuszyć. Z tego powodu woda nie dotrze pod kropelki oleju, co zapobiegnie późniejszemu bryzganiu tłuszczu. Jeśli chodzi o mięsa, to niewielka ilość wody na pewno przeniknie na patelnię, lecz osuszenie go z zewnątrz zmniejszy szkody.
Sól
Aby tłuszcz nie pryskał, przed smażeniem warto posypać patelnię niedużą ilością soli. Sól wchłonie nadmiar wilgoci i dzięki temu problem zniknie raz na zawsze.
Ocet
Kolejna niezawodna metoda na zmniejszenie pryskającego tłuszczu to przetarcie patelni ręcznikiem papierowym nawilżonym odrobiną octu spirytusowego.
Przydatny gadżet
Innym rozwiązanie jest zaopatrzenie się w oryginalną pokrywkę posiadającą metalowe ranty oraz środek z gęstej siateczki. Chroni ona przed przedostawaniem się pryskającego tłuszczu na zewnątrz, i równocześnie umożliwia prosty odpływ powietrza. To sprawia, że produkt nie dusi się jak pod zwykłą pokrywką, tylko smaży.