Jak wybrać najlepszą kiełbasę? Czy cena ma znaczenie?

W sklepach można wybierać spośród wielu różnych odmian kiełbas, które są oferowane w różnych cenach. Czy warto się sugerować ceną? Czy jest ona wyznacznikiem jakości?

   

Wiadomo, najlepsze dla naszego zdrowia są te wędliny, które przygotujemy w domu sami. Jak wiadomo, mało kto ma na to czas, i dlatego decydujemy się na zakup wędlin w sklepach. Jest w czym wybierać, ale jak wybierać mądrze? W przypadku kiełbasy jest to szczególnie trudne, często bowiem trudno na pierwsze rzut oka poznać czy użyto do jej produkcji dobrej jakości składników.

Kiełbasy przygotowywane są z mielonego mięsa, więc nigdy nie mamy pewności, co się w nich tak naprawdę znajduje. Jak informuje redakcja Wprost, wyraźnie widoczne kawałki mięsa oraz szarawa barwa kiełbasy to znak, że mamy do czynienia z produktem, który został przygotowany z wysokiej jakości składników.

Czytaj także:  Kawa z tymi dodatkami to zimowy hit internetu! Zrobisz ją w kilka minut!
   

Jeśli kiełbasa przypomina parówkę, jest różowa i widzimy w niej wyraźnie odznaczające się chrząstki, to lepiej zrezygnować z jej zakupu! Taki wygląd może sugerować, że jest to produkt, w którego składzie przeważa MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie od kości. A takie z pewnością nie jest zdrowe!

Warto również zawsze prosić o informację o skład kiełbasy. Personel nie ma prawa nam odmówić takich informacji. Kiełbasa pakowana w folię, z której wycieka woda, na pewno nie będzie dobrym wyborem. To samo tyczy się kiełbas, które zawierają w składzie kilkanaście składników.

Czytaj także:  Rybak znalazł ośmiornicę. Tego się jednak nie spodziewał!
   

Czy warto sugerować się ceną? Obecnie ceny wędlin są bardzo wysokie. Można przyjąć, że droższe kiełbasy są lepszej jakości, ale nie należy tego przyjmować za pewnik. Ponadto dobra kiełbasa zawiera minimum 70 – 80% mięsa, i taką właśnie najlepiej wybierać. Potwierdzeniem jakości kiełbasy są certyfikaty, które coraz częściej możemy w sklepach zauważyć.

Czym kierować się podczas zakupu kiełbasy? Warto kierować się zapachem, smakiem i konsystencją kiełbasy, która wcale nie musi być zbita. Jak informuje redakcja Wprost widoczna galaretka, grube kawałki mięsa oraz naturalna osłonka to znak, że produkt jest wysokiej jakości.