REKLAMA
W przypadku każdego innego jedzenia, bez problemu można rozpoznać, że jest zepsute i nie nadaje się do spożycia. A co z serem pleśniowym, który naturalnie ma specyficzny zapach i warstwę pleśni? Jest na to sposób!
Gazeta.pl przytoczyła cytat ekspertki Carie Wagner, który wypowiedziała się na ten temat dla portalu „The Takeout”. To mistrzyni serowarstwa, która zdradziła sposób na szybkie rozpoznanie przydatności sera pleśniowego do spożycia.
Według ekspertki wystarczy jedynie uważnie przyjrzeć się serowi. Jeśli znajduje się na nim pleśń innego koloru i kształtu, niż ta która powinna być, oznacza że ser jest zepsuty. Zwłaszcza kiedy pleśń ma szary lub czarny kolor.
REKLAMA
Również ser jest zepsuty kiedy jego miąższ zabarwi się na inny kolor – szczególnie żółty, pomarańczowy lub różowy. Nie wolno jeść sera pleśniowego, jeśli jest obślizgły lub inaczej smakuje.