ugotowane ziemniaki
fot. Pixabay

Z obiadu przeważnie zostają ugotowane ziemniaki. Nie chcemy, aby ich zabrakło, dlatego obieramy więcej, a potem okazuje się, że nie każdy miał na nie ochotę. A jak wykorzystać w kuchni resztki ugotowanych bulw? Koniecznie sprawdźcie, bo szkoda, żeby się zmarnowały.

Najprościej byłoby, ugotowane ziemniaki po prostu odgrzać kolejnego dnia i podać do obiadu. Można je odświeżyć w mikrofalówce albo odsmażyć na patelni. Jednak warto nadać im całkiem inny charakter i stworzyć z nich potrawę, która zachwyci domowników.

Do jednych z takich dań należą krokiety ziemniaczane. Aby je zrobić, kartofle wytłucz, a potem dodaj do nich mąkę, jajko, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Dla podkręcenia smaku możesz też wrzucić odrobinę startego, żółtego sera. Wszystko wymieszaj na dość gęstą masę i formuj z niej małe podłużne wałki, które następnie obtaczaj w bułce tartej i kładź na rozgrzany na patelni olej.

Z ziemniaków możesz również przygotować smażone kulki z serem. Wytłuczone pyrki połącz z niedużą ilością mąki pszennej, dopraw pieprzem i solą, zagnieć ciasto. Później podziel je na niewielkie kawałki i stwórz z nich kulki. Do każdej wetknij kosteczkę żółtego sera, starannie oblep ją masą z ziemniaków i uformuj zgrabną kuleczkę. Każdą panieruj w tartej bułce, a potem smaż na głębokim tłuszczu.

Kolejną, smakowitą propozycją są placki z gotowanych kartofli. Chcąc je usmażyć, do wytłuczonych bulw wlej trochę kefiru bądź jogurtu naturalnego (3 łyżki na ok. 250 g ziemniaków) i dopraw solą. Wsyp taką ilość mąki, aby po wyrobieniu otrzymać dosyć gęstą masę. Po uformowaniu z niej placków, panieruj je w mące, a następnie smaż na patelni z tłuszczem.

Ziemniaki smażone z jajkiem sadzonym to kolejna potrawa, która może stać się hitem. Do posiekanych w talarki ziemniaków podsmażonych na oleju dodaj odrobinę czosnku, cebuli oraz pokrojonej wędliny, wszystko przesmaż. Potem w produkty na patelni wbij kilka jajek, posyp je pieprzem i solą. Po przykryciu patelni pokrywką smaż wszystko, aż jajka delikatnie się zetną.

Nie tylko dania smażone

Gotowane pyrki znakomicie sprawdzą się też w roli nadzienia do gołąbków. Aby je zrobić, najpierw przepuścić ziemniaki przez praskę, połącz z lekko zrumienioną cebulą, solą, gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. Kartofle z obiadu szybko też przerobisz na kopytka lub włoskie gnocchi. Aby natomiast zrobić szybkie smarowidło do chleba, zmiksuj wczorajsze ziemniaki z jogurtem naturalnym, fasolą z puszki, natką pietruszki oraz ząbkiem czosnku. Później dopraw całość pieprzem, solą, sokiem z cytryny i gotowe.

Niesłychanie oryginalnym pomysłem jest przygotowanie z ziemniaków rolady ze szpinakiem. Z kartofli zagnieć ciasto jak na kopytka, a po rozwałkowaniu na folii spożywczej, posmaruj je nadzieniem ze szpinaku. Na koniec zwiń w roladę, owiń folią spożywczą, a następnie aluminiową. Gotuj ok. 40 min w osolonej wrzącej wodzie, serwuj posiekaną w plastry np. z ulubionym sosem.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę