czerstwe pieczywo
fot. Pixabay

Pieczywo to jeden z podstawowych składników naszej diety. Czasami kupujemy go za dużo, w efekcie chleb czy bułki po prostu czerstwieją i często lądują w koszu. Aby do tego nie dopuścić, wypróbuj kilka świetnych metod na zagospodarowanie nieświeżego pieczywa w kuchni. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.

Co zrobić z czerstwego pieczywa?

Zapiekanka
Kromki suchego chleba zalej rozbełtanym jajkiem i jogurtem – to będzie baza do zapiekanki. Dorzuć warzywa, ser i wstaw całość do piekarnika. Uzyskasz w ten sposób pożywne danie obiadowe.

Wodzionka
Potrawa wymyślona przez Ślązaków jest bardzo dobrym sposobem na uratowanie czerstwego chleba. Przyrządzony z dodatkiem wrzątku oraz przypraw przysmak można podać z ziemniakami.

Tosty francuskie
Czerstwy chleb wystarczy usmażyć. Jeśli zanurzysz go przedtem w jajku, otrzymasz smaczne śniadanie. Zarówno odsłona na słodko – np. z konfiturą, miodem, jak i wytrawna (np. z gulaszem, ulubionymi warzywami) będą pyszne.

Grzanki smakowe
Ten pomysł pokochają wielbiciele zup kremów oraz sałatek z chrupiącymi dodatkami. Nieco wyschnięty chleb doskonale nadaje się do zrobienia grzanek. Wystarczy pokroić wypiek w kostkę i namoczyć go w oliwie z dodatkiem wybranych przypraw np. czosnku czy ziół i zapiec w piekarniku.

Delikatne knedle
Jeśli masz czerstwą bułkę, namocz ją najpierw w mleku. To znana metoda na wykorzystanie tego produktu podczas robienia kotletów mielonych – tym razem dodamy go do knedli. Dopraw nasączoną bułkę ulubioną kompozycją przypraw i połącz ją z jajkiem. Po ugotowaniu otrzymasz doskonały dodatek do sosów.

Szarlotka z recyklingu
Popularny deser w duchu zero waste będzie równie zadowalający. Naprawdę bardzo łatwo go przygotować. Wystarczy namoczyć czerstwy chleb w mleku, jajku, a potem połączyć z cukrem i cynamonem. Taką masą z dodatkiem prażonych jabłek należy przełożyć herbatniki i włożyć do piekarnika.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę