Jednym z ziół, które najczęściej można spotykać w polskich kuchniach, jest właśnie koperek. Często dodajemy go do ziemniaków i innych potraw. Czasem, szczególnie w trakcie sezonu mamy zbyt dużą ilość koperku. Wiele osób zastanawia się jak go przechowywać, aby był jak najdłużej świeży.
Koperek, jak jest bardzo delikatny i dlatego łatwo traci swój aromat i świeżość. Czasem wystarczy krótki czas bez dostępu do wody, co powoduje że staje się wątły. Co zrobić, aby można go było używać przez kilka dni?
Jeżeli koperek jest kupowany w sklepie, to należy zdjąć z niego folię, aby miał dostęp do powietrza. Można włożyć go do szklanki z wodą i odstawić, ale to nie jest do końca dobre rozwiązanie. Lepiej będzie, gdy zanurzony w wodzie koperek wsadzi się do lodówki. Ważne aby korzenie i część łodyg były zamoczone. Wody nie może być zbyt dużo, bo to sprzyja rozwojowi bakterii. Nie wolno wsadzać również do lodówki mokrego kopru, tylko należy poczekać aż wyschnie.
Jak informuje redakcja gazety.pl, ciekawą metodą przechowywania koperku jest włożenie go do pustego słoika, bez wody. Dobrze zakręcony słoik należy odstawić do lodówki i tak można go przechowywać do dwóch tygodni. Warunkiem skuteczności tego sposobu, jest aby koperek był zupełnie suchy.
W przypadku posiadania znacznej ilości koperku, dobrym pomysłem jest mrożenie. Można go drobno posiekać i włożyć do plastikowego pudełka a następnie włożyć do zamrażarki. Koperek nie starci swojego aromatu i będzie smakował tak samo jak świeży.