Zamierzacie dodać cebulę do konkretnej potrawy, ale ma mocny aromat i dość ostry smak, który męczy wasze oczy w czasie krojenia? Posypcie warzywo cukrem albo wypróbujcie 2 inne metody. Poznajcie także doskonały trik na łzawienie.
Cebula to obowiązkowy dodatek do wielu wytrawnych dań. Ma ona bardzo ostry i wyrazisty smak, co nie każdemu pasuje. Niekiedy może też podrażniać żołądek i wywoływać łzawienie oczu.
Intensywniejszym smakiem zawsze odznacza się młoda cebula i taka też bardziej podrażnia oczy w trakcie krojenia. Łzawienie powodują uwalniające się związki siarki. Okazuje się, że smak warzywa, jak i lotne substancje można w prosty sposób złagodzić.
Czasami cebula w trakcie smażenia staje się twarda, pomimo długotrwałej obróbki cieplnej. Temu też można zaradzić. Warzywo wystarczy posolić, a wtedy zmięknie w mgnieniu oka.
Jak zneutralizować ostrość cebuli? Trzy sprawdzone metody
Ostry smak złagodzi cukier. Posypujemy nim warzywo i czekamy kilka minut. Kolejną popularną metodą jest wrzucenie cebuli do mleka lub gorącej wody na 2-3 minuty. Potem ją wyjmujemy, osuszamy i dodajemy do potrawy. Cebula staje się bardziej delikatna. Warzywo możemy też włożyć do zamrażalnika na kwadrans. W wyniku szybkiego przemrożenia mocny smak i aromat cebuli nie będzie, aż tak przenikliwy.
Cebula piecze w oczy w czasie krojenia? Mamy na to sposób
Gdy siekamy cebulę, zaczynają uwalniać się z niej lotne związki siarki, które są odpowiedzialne za łzawienie. Można temu bardzo łatwo zapobiec. Warzywo przed krojeniem umieszczamy w chłodziarce albo moczymy w naczyniu z bardzo zimną wodą przez 10-15 minut. Pod wpływem niskiej temperatury przenikliwe substancje uwalniające się z cebuli zostaną poskromione, a jej krojenie przebiegnie bez łez.