Do przygotowania podstawowej części pizzy, czyli spodu potrzebujemy jedynie kilku składników i trochę umiejętności. Prawdziwa pizza ma bardzo cienkie ciasto, które dobrze podtrzymuje położone na niej dodatki. Okazuje się, że w wielu pizzeriach zazwyczaj podaje się pizzę typu amerykańskiego, która charakteryzuje się grubym ciastem i sporą ilością sera.
W książkach kucharskich lub w sieci bez problemu znajdziemy recepturę na pizzę, jednak która będzie najlepsza?
Poniżej znajdziesz prosty przepis na pizzę neapolitańską, w którym wykorzystuje się odpowiednie, wysokiej jakości składniki. Aby ciasto mogło z łatwością wyrosnąć, należy poświęcić mu sporo czasu. Do przygotowania spodu niezbędne będą:
500 g mąki typ ”00″
5 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
oliwa z oliwek
10 g soli
Przygotowanie:
Ważne jest, aby do zrobienia ciasta użyć mąki typu „00”. Producenci niekiedy umieszczają na opakowaniu napis: „mąka do pizzy”. Istotne jest również, aby w przepisie wykorzystać oliwę z oliwek extra virgine. Przygotuj stolnicę, przesyp na nią mąkę, dodaj drożdże i trochę wody – zacznij zagniatać ciasto ręką. Potem stopniowo dodawaj wodę – mąka powinna ją rytmicznie wchłaniać. Na koniec dodaj resztę wody i sól.
Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie spójne i gładkie. Następnie powoli wlewaj oliwę i ponownie zagniataj. Gdy tłuszcz się wchłonie, lekko oprósz ciasto mąką, umieść w misce i przykryj ściereczką. Ostaw je na około 2-3 godziny, aby wyrosło.
Z podanej porcji otrzymasz dwie większe pizze. Receptur na włoską pizzę jest wiele, a to tylko jedna z nich. Można także znaleźć przepis na ciasto, które wyrasta aż 36 godzin albo taki bez dodatku drożdży. To, na jaką pizzę się zdecydujesz, zależy wyłącznie od ciebie.