Masz ochotę na naleśniki, ale nie masz jajek? Przy zastosowaniu tego przepisu będą smaczne jak te z jajkami. Naleśniki z mąki pszennej, na mleku i wodzie niegazowanej smakują naprawdę dobrze.
Naleśniki bez jajek to również doskonała propozycja dla osób, które są uczulone na jaja. Do przygotowania tych naleśników wystarczy sześć składników. Oto one: 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej, szczypta soli, 2 łyżki oleju do ciasta, 0,5 szklanki mleka, 1/3 szklanki wody niegazowanej i olej do smażenia.
Sposób przygotowania jest taki sam jak w przypadku tradycyjnych naleśników. Do miski należy wsypać mąkę pszenną i szczyptę soli oraz dolać olej. Później wlać mleko i wodę gazowaną. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolite ciasto, aby nie było żadnych grudek. Takie dość rzadkie ciasto trzeba odstawić na kilkanaście minut. Na należy patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i wlać porcję ciasta naleśnikowego. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Można je serwować z ulubionymi dodatkami – dżemem, masłem czekoladowym, twarogiem lub syropem klonowym.