Jak zrobić paschę wielkanocną? Poznaj prosty i szybki przepis

jak zrobić paschę wielkanocną
fot. YouTube | CoJaPieke

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc warto pomyśleć o potrawach i deserach, które idealnie wpasują się w świąteczny klimat. Oprócz serników, babek i mazurków często przygotowujemy paschę wielkanocną. Jak ją zrobić, aby była idealna? Poznaj prosty przepis, który zaskoczy twoich bliskich niesamowitym smakiem.

REKLAMA

Pascha wielkanocna to deser, który przypomina nieco smakiem sernik. Jednak dodatek bakalii sprawia, że ma pyszny i niezwykle oryginalny smak, dlatego powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Przygotowanie paschy jest banalnie proste, a w dodatku szybkie, bo nie wymaga pieczenia.

Idealne dla osób będących na diecie wegetariańskiej i bezglutenowej. Jeśli szukasz najlepszego przepisu to idealnie trafiłeś. Sprawdź, jak zrobić pyszną paschę wielkanocną!

REKLAMA

Jak zrobić paschę wielkanocną? Prosty i najlepszy przepis

Składniki:

› 1 kg mielonego twarogu

REKLAMA

› 200 g masła

› 5 żółtek jaj ugotowanych na twardo

› 1 szklanka cukru pudru

› 2 łyżki cukru wanilinowego

› 3 łyżki gęstej śmietany 18%

› 300 g bakalii – rodzynki, morele, figi, skórka pomarańczowa, żurawina, migdały, orzechy

Przygotowanie: 

Rodzynki wsyp do sitka i przelej je gorącą, wrzącą wodą, a potem odstaw je na kilka minut, by odciekły. Masło powinno mieć temperaturę pokojową – przełóż je do miski i dodaj cukier puder oraz cukier wanilinowy, a następnie miksuj całość do momentu, aż masa będzie puszysta i gładka. Dodaj żółtka ugotowanych jajek do masy i ponownie zmiksuj. Potem dodaj mielony twaróg oraz gęstą śmietanę, miksuj jeszcze przez chwilę i odłóż mikser. Wsyp do masy bakalie – rodzynki, morele, figi, skórkę pomarańczową, żurawinę, migdały i orzechy – wybierz takie, które najbardziej lubisz lub wsyp wszystkie i wymieszaj całość delikatnie drewnianą łyżką.

Przygotuj sitko (20cm średnicy) i wyłóż gazę, a następnie umieść w niej całą masę twarogową z bakaliami – dociskaj, aby pascha idealnie się rozłożyła. Brzegi gazy zawiń na wierzch, a następnie ułóż na niej coś co wyrówna jej powierzchnię – może być to drewniana deska albo talerz. Sitko z gotową masą połóż na misce – wtedy pozbędziemy się nadmiaru płynu i umieść całość w lodówce najlepiej na całą noc.

Rano wyjmij paschę z lodówki, zdejmij talerz/deskę i obróć szybkim ruchem na talerz. Usuń gazę i gotowe! Możesz ozdobić ją dowolnie. Smacznego!


Niedawno pisaliśmy także o wielkanocnym brownie – czekoladowym cieście z fasoli. Warto przygotować je na nadchodzące święta. Z pewnością zaskoczy Cię swoim smakiem. Sprawdź przepis i wypróbuj!


 

Podziel się: