Sałatka szwabska znakomicie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach. Nie dość, że jest łatwa w przygotowaniu i sycąca, to na dodatek podbija podniebienia wielu smakoszy. Gdy spróbujesz, choć odrobiny tego przysmaku, natychmiast zażyczysz sobie dokładki.
Sałatka szwabska to świetne rozwiązanie, gdy chcemy podać smakowite i sycące danie, a przy tym nie mamy ochoty na długie gotowanie. W takiej sytuacji może nam pomóc poniższa receptura. Potrawa jest dość intensywna w smaku m.in. za sprawą czosnku, musztardy i przypraw. Z pewnością pokochają ją wszyscy mięsożercy, ponieważ znajduje się w niej mortadela. Ta prosta wędlina cieszyła się dużą popularnością w czasach PRL-u. Z pewnością wiele osób pamięta kultowe kotlety z mortadeli, które miały przypominać schabowe. Dziś zamiast kotletów polecamy wam przepis na pyszną sałatkę.
Sałatka szwabska – przepis
Składniki:
kilka ziemniaków
100 g cebuli białej
2 pomidory
ząbek czosnku
350 g mortadeli
4 łyżki musztardy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
pieprz, sól
szczypta cukru
papryka konserwowa wg uznania
szczypiorek wg uznania
korniszony wg uznania
Sposób przygotowania:
Umyj ziemniaki, obierz je i ugotuj w wodzie na pół twardo – w trakcie mieszania muszą zachować swoją strukturę w sałatce. Cebulę pokrojoną w piórka posyp solą i odłóż na kilka minut. Posiekaj mortadelę w małe paski. Ogórki, kartofle, paprykę i pomidory pokrój w kostkę. Wszystkie produkty włóż do większego naczynia i zamieszaj nimi tak, aby ułożyły się równomiernie. W oddzielnej małej misce połącz musztardę, rozgnieciony czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól, cukier oraz pieprz. Takim sosem polej sałatkę, przemieszaj i oprósz świeżo pokrojonym koperkiem.