Mikrofalówka jest bardzo przydatnym urządzeniem kuchennym i pozwala w krótkim czasie odgrzać posiłki. Niektóre produkty jednak się nie nadają do obróbki termicznej przy wykorzystaniu tego sprzętu.
Często zdarza się, że przygotowując obiad robimy go zbyt wiele, aby dało się go zjeść na raz. Wówczas odkładamy go na kolejne dni, a następnie używamy mikrofalówki do jego podgrzania. Warto jednak wiedzieć, z jakimi produktami nie powinniśmy postępować w taki sposób.
Przede wszystkim w taki sposób nie powinniśmy podgrzewać owoców. Niektóre z nich mogą nawet w trakcie wybuchnąć. Taka sytuacja może się zdarzyć na przykład podczas podgrzewania winogron.
To samo dotyczy ostrych papryczek. W trakcie podgrzewania zawarte w nich związki zaczynają parować, co w przypadku otwarcia drzwiczek również może doprowadzić do buchnięcia. Nie warto zatem tego robić.
Wybuch może nastąpić również w przypadku kilku innych produktów. Nie warto wkładać do mikrofalówki jajek, zarówno surowych jak i ugotowanych na twardo. To samo dotyczy zwykłej wody.