Jakie noże kuchenne są najlepsze? O tym mogliście nie wiedzieć

noże

REKLAMA

Nóż kuchenny to bez wątpienia jeden z najważniejszych elementów zaopatrzenia kuchni. Wybór odpowiedniego modelu nie jest jednak prosty, ponieważ wiele z nich po prostu nie staje na wysokości zadania. Jakie noże kuchenne są najlepsze? Na co zwrócić uwagę wybierając je w sklepie? Podpowiadamy.

Modele noży kuchennych

nóż uniwersalny
nóż do pieczywa
nóż do sera
nóż do filetowania
nóż szefa
nóż do obierania

REKLAMA

Jaki nóż będzie najlepszy?

Podczas zakupu idealnego noża należy zwrócić uwagę na surowiec, z jakiego jest zrobiony. Najczęściej spotykane są akcesoria ze stali nierdzewnej, a także mniej popularne noże ceramiczne, które są trwalsze niż te stalowe. Dobrym wyborem są noże tytanowe, które mają świetną jakość i są trwałe. Jeszcze lepsze pod względem jakości są noże zrobione ze stali damasceńskiej. Minusem jest ich wysoki koszt.

Nóż do pieczywa
Jeśli nie mamy dobrego noża, wtedy krojenie pieczywa (chrupiącego czy miękkiego) nie jest tak sprawne. Najlepszy do krojenia pieczywa jest nóż z długim i ząbkowanym ostrzem. Dzięki takiemu narzędziu można łatwo, delikatnie i operatywnie przekroić skórkę chleba. Natomiast szerokie ząbki na nożu pomogą ukroić środek pieczywa, który nie kurczy się pod naciskiem.

REKLAMA

Nóż do mięsa i ryb
Do obróbki mięsa dobrze sprawdzi się nóż z wąską, szpiczastą końcówką, ponieważ pozwoli efektywnie naciąć mięso w konkretnym miejscu. Odpowiedni będzie nóż sztywny, który poradzi sobie znakomicie z obróbką wieprzowiny, dziczyzny, wołowiny czy baraniny albo nóż elastyczny. Ten ostatni ułatwi nam krojenie mięsa drobiowego i oprawianie ryby.

Nóż do owoców i warzyw
Z kolei nóż do owoców i warzyw powinien mieć krótkie ostrze, które zapewni większą precyzję w trakcie krojenia czy obierania. Istnieje wiele noży tego rodzaju, a każdy z nich ma swoje zastosowanie – noże do siekania, wydrążania czy obierania mogą się od siebie różnić tylko wyglądem. Jeśli szukamy noża do obierania, to wybierzmy mały i poręczny (jego ostrze przypomina dziób ptaka), gdyż właśnie taki nóż pozwoli na dokładne odcięcie nawet najcieńszej skórki. Nożyki delikatnie zagięte są najlepsze do krojenia kulistych owoców i jarzyn np. ziemniaków. Do krojenia śliskich produktów (np. śliwek czy pomidorów) lepiej używać nożyka z ostrzem ząbkowanym.

Podziel się: