zupa jarzynowa
fot. screen Youtube / The Domestic Geek

Zupa jarzynowa to lekka, aromatyczna i kolorowa potrawa, którą można ugotować z dodatkiem niemal każdego warzywa. Jest prawdziwą bombą witaminową, a jeśli dobrze ją doprawimy, będzie smakowała naprawdę wybornie. Sprawdź, co powinno znaleźć się oprócz warzyw w zupie jarzynowej.

Zupa jarzynowa to także doskonały sposób na zrobienie porządku w chłodziarce, bo do jej przygotowania można wykorzystać niemal każde warzywo, np. brokuły, pomidory, fasolę, włoszczyznę rosołową czy paprykę. Możesz ugotować ją na samych jarzynach albo na mięsie, np. udku drobiowym – wszystko zależy od tego, na jaki wariant zupy masz ochotę. Potrawę możesz podać z dodatkiem śmietany lub bez niej. Koniecznie posyp ją natką pietruszki, bądź koperkiem, zależnie od twoich upodobań smakowych.

W zupie jarzynowej newralgiczną rolę odgrywają przyprawy. Możesz ją przyrządzić w odsłonie tradycyjnej albo korzennej – ta rozgrzewa i dodatkowo jest niezwykle aromatyczna. Podpowiadamy, jakich przypraw nie powinno zabraknąć w zupie jarzynowej.

Jakie przyprawy dodać do zupy jarzynowej?

Klasyczna jarzynowa nie może obejść się bez ziela angielskiego, liści laurowych, a także lubczyku. W tym zestawieniu świetnie sprawdzi się także gałka muszkatołowa, która nada potrawie delikatnej ostrości. Pamiętaj też o pieprzu i soli. Bardzo aromatyczną zupę jarzynową z orientalnym akcentem uzyskasz, gdy do bulionu wrzucisz 8-10 goździków, sporą szczyptę kardamonu i kminku oraz odrobinę laski cynamonu (ok. 2 cm). Danie z takimi korzennymi dodatkami jest rozgrzewające, więc znakomicie sprawdzi się na obiad w chłodne dni.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę